Wat is spelt?

Spelt is een oergraan uit de Middeleeuwen met een uniek karakter. Het graansoort is een kruising tussen de granen Emmer en Eenkoorn en heeft een hoge voedingswaarde en bevat eiwitten, vezels en langzame koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor u minder snel trek krijgt.

Door de vaste huls om de Speltkorrel worden alle vitamines en mineralen beschermd tegen invloed van buitenaf. Hierdoor behoudt de Speltkorrel alle goede voedingsstoffen. Spelt wordt daarom ook wel een oergraan genoemd. Speltproducten zijn makkelijker verteerbaar dan andere graanproducten. Mensen met een tarwe allergie of darmklachten hebben minder last van verschijnselen als zij Speltproducten eten. Veel mensen denken dat spelt niks te maken heeft met tarwe, maar spelt is een tarweras. Hier is veel onduidelijkheid over. Spelt is een nichtje of neefje van tarwe!

HERKOMST

Het graansoort Spelt stamt uit het bronzen tijdperk – 800 jaar voor Christus – en werd gezien als een gezond voedingsmiddel. In de Middeleeuwen werd Spelt in grote delen van Zwitserland, Tirol en Franken verbouwd. Door de lage opbrengst van Spelt in de 20e eeuw werd er meer tarwe geoogst en stap voor stap verdween Spelt als graansoort.