Dieta

A janë me të vërtetë të dobishme zbritjet në dyqane për klientët? Nuk është aq e sigurt

10views

Ndoshta nuk do të gjenim një vend tjetër në të cilin ngjarjet me zbritje janë aq të njohura sa në Republikën Çeke. Në fund të fundit, në vendin tonë është standard që kur disa mallra tërheqëse zbriten, njerëzit fjalë për fjalë sulmojnë dyqanet dhe i blejnë ato me shumicë. Kjo vlen, për shembull, për zbritjet në letër higjienike, kafe ose birrë, të cilat ndonjëherë arrijnë deri në gjashtëdhjetë për qind.

Zbritjet mund të mos jenë të dobishme

Në pamje të parë mund të themi se tregu i ushqimeve dhe nevojave bazë funksionon mirë për këtë, sepse dyqanet duhet të konkurrojnë për të parë se kush ofron çmimin më tërheqës. Njerëzit shpesh shijojnë sa kanë kursyer falë fletëpalosjeve me zbritje, veçanërisht kur arrijnë të anashkalojnë tre ose katër dyqane.

Por ka një mënyrë tjetër për ta parë të gjithë çështjen. Dhe ai nuk është aq pozitiv. Po të krahasojmë tregun çek me atë fqinj, si polak apo gjerman, do të zbulojmë se vërtet nuk kemi ushqim të lirë këtu. Përkundrazi, kohët e fundit u bë e ditur se supermarketet çeke fjalë për fjalë po përpiqen të shtrydhin klientët. Diferencat në krahasim me jashtë janë tashmë të mëdha për disa mallra për sa i përket çmimeve standarde.

Ngjarjet e zbritjeve shërbejnë më tepër për të fshirë përkohësisht këtë ndryshim, por zakonisht vetëm disa artikuj janë interesantë dhe njerëzit nuk kanë kohë të vizitojnë dyqanet e tjera, kështu që ata blejnë pjesën tjetër me çmime standarde, domethënë shumë të larta këtu.

Foto: Shutterstock

Prodhuesit e ushqimit janë në vështirësi

Për më tepër, kur ka ngjarje zbritjeje, nuk rrihen aq shumë tregtarët, sa mund të pritet, por sidomos furnitorët. Ata do të marrin një ofertë që thjesht nuk mund ta refuzojnë. Ata duhet të marrin pjesë në zbritje dhe të dorëzojnë mallrat e tyre me një çmim më të lirë, përndryshe bashkëpunimi i tyre me zinxhirin e shitjes me pakicë mund të vuajë.

Megjithatë, në një rast të tillë, për ta ndodh një situatë e pafavorshme. Ata i furnizojnë mallrat vetëm me një fitim minimal, dhe përveç kësaj, ata duhet të pranojnë faktin që njerëzit do të rezervojnë në shitje dhe nuk do të blejnë me çmime të plota për ca kohë. Përndryshe, mund të ndodhë që vetë marka të dëmtohet nga promovimet me zbritje. Nëse një produkt del shumë shpesh në shitje, njerëzit ndalojnë ta blejnë atë me çmim të rregullt dhe presin për shitje.

Të gjitha këto i sheh edhe Ministria e Bujqësisë, e cila po punon që promovimet e zbritjeve të kufizohen ndjeshëm. Siç zbuluan inspektorët, dyqanet çeke shpesh shkëputeshin nga zinxhiri dhe në disa produkte kanë marzhe në qindra për qind. Qëllimi i kësaj përpjekjeje është në radhë të parë stabilizimi i tregut dhe zvogëlimi i luhatshmërisë së tij, i cili sot është vërtet domethënës falë rritjes së çmimeve dhe shfrytëzimit të eventeve.

Foto: Shutterstock