Dieta

Alergjia e vezëve është një nga alergjitë ushqimore më të zakonshme. Këto janë simptoma tipike

10views

Alergji ndaj vezëve (alergjike ndaj vezëve të pulës) është një nga alergjitë ushqimore më të zakonshme tek fëmijët. Shumica, por jo të gjithë, rriten prej saj në kohën kur arrijnë pubertetin. Megjithatë, ju lutemi mbani parasysh këtë Tek të rriturit, edhe pse rrallë, mund të shfaqet edhe alergjia ndaj vezëve.

Alergjia e vezës zhvillohet kur sistemi imunitar i trupit bëhet i ndjeshëm dhe reagon tepër ndaj përbërësve të të bardhës dhe/ose të verdhës së vezës. Kur konsumohen vezët, trupi gabimisht i identifikon ato si të dëmshme dhe bën gjithçka për t’u mbrojtur kundër tyre. Lëshimi i substancave të ndryshme shkakton simptomat e një reaksioni alergjik.

Siç vërehet, shkakton reaksione alergjike më të shpeshta dhe më të forta tek të bardhat e vezëve sesa tek të verdhat e vezëve. Fajtori kryesor është si album – përbërësi bazë proteinik i vezëve të pulës. Alergjenë të tjerë të rëndësishëm janë: ovomukoidi, ovotransferina dhe lizozima. Nga ana tjetër, alergjenët më të rëndësishëm që gjenden tek e verdha janë: alfa-livetina, globulinat dhe lipoproteinat.

Vezët e pulës janë një nga produktet bazë në dietën tonë. Simptomat e alergjisë zakonisht shfaqen disa minuta deri në disa orë pas ngrënies së tyre (ose pasi keni ngrënë produkte që përmbajnë vezë). Reaksionet alergjike ndryshojnë nga personi në person. Simptomat e alergjisë variojnë nga të lehta në të rënda. Rrallëherë, një alergji ndaj vezëve mund të shkaktojë anafilaksinë, një reagim kërcënues për jetën.

Simptomat e një alergjie ndaj vezëve përfshijnë:

 • skuqje, urtikarie (më e zakonshme; mund të shfaqen në të gjithë trupin),
 • dispepsi,
 • ngërçe në stomak
 • nauze, të vjella,
 • diarre,
 • inflamacion i zgavrës me gojë,
 • kollë,
 • fishkëllimë,
 • shtrëngim në gjoks, vështirësi në frymëmarrje, gulçim,
 • hundë e mbytur, rrufë, teshtitje,
 • sy të kuq e të përlotur
 • marramendje.

Nëse jeni të shqetësuar se ju ose fëmija juaj mund të jeni alergjik ndaj vezëve, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj të familjes ose alergologun për të konfirmuar shqetësimet tuaja dhe për të marrë ndonjë rekomandim. Një alergolog mund diagnostikoni alergjinë në vezë duke përdorur një test me shpim të lëkurës dhe/ose test gjaku.

Mënyra më e mirë për të përballuar një alergji ndaj vezëve është… shmangia e ngrënies së tyre. Për fat të keq, vezët janë një përbërës i shumë produkteve ushqimore – supa me pluhur, akullore, pjata me mish. Prandaj, njerëzit që janë alergjikë (disa reagojnë edhe ndaj sasive të vogla të vezëve) duhet të lexojnë me kujdes etiketat. Është e rëndësishme që ata të mbajnë gjithashtu kujdes kur hani jashtë shtëpisë. Kamerieri, dhe ndonjëherë edhe kuzhinieri, mund të mos jenë plotësisht të sigurt nëse vakti i përgatitur në tryezën tonë nuk përmban vezë. Në rastin e fëmijëve, është e rëndësishme të informohen kujdestarët, mësuesit dhe të afërmit për shfaqjen e alergjive për të shmangur dhënien e produkteve që përmbajnë vezë.

Njerëzit me alergji ndaj vezëve ndonjëherë mund të tolerojnë produkte të pjekura dhe ushqime të tjera që përmbajnë vezë që janë ekspozuar ndaj temperaturave të larta për periudha të gjata kohore. Megjithatë, nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se kur ose nëse dikush alergjik ndaj vezëve mund t’i tolerojë ato në mënyrë të sigurtë.

Antihistaminet mund të ndihmojnë lehtësimin e simptomave të alergjisë ndaj vezëve.

Disa vaksinat përmbajnë sasi të vogla të bardhë veze. “Prania e të bardhës së vezës në disa vaksina vjen nga fakti se gjatë prodhimit të tyre viruset e vaksinës shumohen në embrionet e pulës. Një shembull janë viruset. në vaksinën e gripit dhe të etheve të verdha. Prandaj, këto vaksina mund të përmbajnë një sasi të vogël të proteinës së vezës në formën e ovalbuminës. Falë procesit modern të prodhimit, ato përmbajnë sasi të vogla proteinash”, shpjegojnë ekspertët e Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik-Instituti Kombëtar i Higjienës.

Këto lloj vaksinash mund të paraqesin rrezik për të shkaktuar një reaksion alergjik. Megjithatë, kjo ndodh shumë rrallë. Para vaksinimit, tregoni mjekut tuaj nëse jeni alergjik ndaj vezëve.

LEXO GJITHASHTU:

Yndyrnat më të shëndetshme dhe më pak të shëndetshme. Ku fshihen?

Si të gatuajmë vezët në mënyrë që të shijojnë mirë dhe të zhvishen lehtësisht?

Vezët në shumë mënyra. Nuk mund të mungojnë në tryezën e Pashkëve