Dieta

Blerja në Poloni dhe Gjermani nuk do të ishte më aq e vlefshme. Ata gjithashtu mund të bien në Republikën Çeke

11views

Fatkeqësisht, ndodhi që përveç valës së përgjithshme të rritjes së çmimeve që po kalon në të gjithë Evropën dhe përveç energjisë, prek kryesisht ushqimin, më e keqja dalëngadalë po del Çekia. Tregtarët përdorën fuqinë e tyre të tregut këtu dhe rritën çmimet e ushqimeve në mënyrë të tillë që shumëkujt u zunë frymën.

Përtej kufijve, është krejtësisht ndryshe

Pra, nuk është çudi që gjithnjë e më shumë njerëz po provojnë atë që është rekomanduar prej disa kohësh. Me fjalë të tjera, blerjet jashtë vendit, kur për ne vlen për Poloninë dhe Gjermaninë në veçanti, ku çmimet shpesh janë shumë më të ulëta se në dyqanet çeke. Shumë vlerësojnë gjithashtu cilësinë e ushqimit vendas.

Tashmë ishte më e lirë në vendet fqinje, por ardhja e krizës së çmimeve e përkeqësoi gjithçka. Të njëjtën blerje mund ta bëni në Poloni një të tretën deri në gjysmën më lirë se këtu, ndërsa në Gjermani mund të kurseni rreth njëzet për qind. Sigurisht, shumë varet nga ushqimet që blini. Kryesisht mishi, produktet e qumështit, ëmbëlsirat, por edhe barnatore janë më të lira jashtë vendit. Në rastin e Polonisë, është gjithashtu e vërtetë se atje mund të furnizoheni me karburant edhe më lirë, gjë që e bën udhëtimin të favorshëm edhe për ata që janë më larg dhe nuk kanë bërë pazar më parë atje.

Një nga arsyet pse tani është dukshëm më e lirë në Poloni dhe Gjermani sesa në Republikën Çeke janë edhe masat që u prezantuan atje disa muaj më parë. Një nga të parat që erdhi ishte ulja e tatimit mbi vlerën e shtuar për ushqimet. Kjo në thelb zbuti presionet në rritje të çmimeve. Edhe pse nuk u ulën, mbetën të njëjta. Pra, realisht çmimi u rrit, por vetëm nëse TVSH-ja ngarkohej me vlerën fillestare, gjë që nuk do të ndodhë për disa kohë.

Foto: Shutterstock

Diçka duhet bërë

Republika Çeke ende nuk i është drejtuar një hapi të tillë. Por tani duket se i ka mbaruar durimi. Rezulton se çekët tashmë po shkojnë jashtë vendit për të blerë në një numër të madh, dhe kjo ka filluar të jetë kundërproduktive. Kjo pasi shteti çek po humb të ardhura jo vetëm nga TVSH-ja, por edhe nga tatimi mbi të ardhurat e tregtarëve dhe prodhuesve çekë të ushqimit. Në këtë mënyrë, Polonia dhe Gjermania filluan të thithin tregun çek.

Ndaj Ministria e Bujqësisë tashmë njofton se edhe në vendin tonë duhet të ulet taksa e vlerës së shtuar për ushqimet. Është shumë e vonuar dhe nuk është ende plotësisht e sigurt, por presionet e vazhdueshme të çmimeve tregojnë për një. Me pak fjalë, diçka duhet bërë, edhe në lidhje me shtresat me të ardhura të ulëta, të cilët mund të mos kenë mundësi as të bëjnë pazar tek fqinjët e tyre.

Rezulton se nëse dikush ndërmerr një veprim të ngjashëm çmimi në tregun e vetëm, ata përfundimisht do t’i detyrojnë të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë. Prandaj ka shumë gjasa që së shpejti të shohim një ulje të TVSH-së për të paktën ushqimet bazë. Këtu përfshihen frutat, perimet, produktet e qumështit, mishi, produktet e pjekura, etj.

Foto: Shutterstock