Dieta

Buka e prerë në dyqanet çeke është një kërcënim i madh. Supermarketet kursejnë në kurriz të klientëve

10views

A blini bukë të prerë në dyqane? Duket si një ide e mirë sepse na kursen kohën dhe jo të gjithë mund të presin një fetë goxha të hollë. Dhe pak prej nesh kanë një prerës në shtëpi që mund ta bëjë atë në mënyrë perfekte për ne. Por ne do t’ju tregojmë pse nuk duhet ta bëni këtë.

Buka e prerë përmban konservues

A keni menduar ndonjëherë se si buka e prerë mund të zgjasë kaq gjatë në një qese plastike pa u mykur? Eshte e thjeshte. Shumë konservues dhe kimikate të tjera janë shtuar tashmë në brumë për t’i mbajtur fetat të freskëta më gjatë.

Bukët e rregullta janë të mbështjella me plastikë pikërisht në fabrikë, gjë që jo vetëm thjeshton ruajtjen e tyre, por është edhe e përshtatshme për klientët. Pyetja është nëse kjo është pikërisht ajo që i duhet trupit tonë, sepse një produkt i tillë rrit rreziqet për shëndetin.

Thikat janë të lyera me vaj të lirë

Sigurisht, ju mund të blini një bukë të tërë dhe ta prisni në prerësin pikërisht në dyqan. Dhe këto pajisje priren të jenë aq të dobishme sa që jo vetëm që na presin bukën, por ne mund të zgjedhim edhe gjerësinë e fetave. Por ju nuk mund të prisni feta kaq perfekte me thika të zakonshme.

Kjo është arsyeja pse tehet e tyre lyhen me vaj në dyqane. Sigurisht, më e lira, në mënyrë që çmimi të mos rritet. Falë kësaj, fetat e bukës janë të forta, nuk ngjiten dhe nuk prishen.

Por ky vaj i lirë mund të kontribuojë në rritjen më të shpejtë të mykut në bukë. Dhe për të parandaluar këtë fenomen të padëshiruar, thikat trajtohen edhe me alkool etilik, i cili duhet të zgjasë qëndrueshmërinë e prerësve. Por trupi ynë nuk ka nevojë as për këto substanca.

Foto: Shutterstock

Buka e prerë mykohet më shpejt

Çdo bukë e prerë do të myket më shpejt, sepse zona në të cilën mund të zhvillohet myku është shumë më e madhe. Nëse blini dy bukë identike, lini njërën të plotë dhe prisni tjetrën, ajo e prerë do të bajatet dhe do të mykohet shumë më shpejt.

Por nëse e keni prerë bukën tashmë në feta, fillimisht hani fetat në mes dhe vazhdoni në skajet e saj, të cilat i hani të fundit. Kjo do të parandalojë tharjen e panevojshme të bukës.

Bukën duhet ta ruani të mbështjellë në një peshqir dhe në kutinë e caktuar të bukës. Asnjëherë në frigorifer, sepse aty plaket më shpejt. Nëse nuk keni kohë ta konsumoni brenda 2 deri në 3 ditë, është më mirë ta ngrini. Buka e ngrirë do të ruajë shijen e saj deri në 6 muaj.

Sa kohë do të qëndrojë e freskët buka e ruajtur siç duhet për ju?

  • Bukë gruri: 2 ditë
  • Bukë thekre: 3-4 ditë
  • Bukë gruri integral: 7 – 9 ditë

Nëse buka juaj bëhet e mykur, hidheni menjëherë. Nëse është ruajtur në një kuti buke, lajeni me ujë dhe uthull. Pastroni rregullisht kutinë e bukës një herë në 14 ditë me një zgjidhje uthull, kjo do të reduktojë ndjeshëm rrezikun e sulmit të mykut në bukën e ardhshme të ruajtur.

Foto: Shutterstock