Dieta

Çekët e zgjuar kanë zbuluar se si të kursejnë para të mëdha në ushqim. Shteti kërkon të ndërhyjë, kursimtarët janë të mërzitur

10views

Sot është një sekret i hapur se nuk ia vlen të bëni blerje në supermarketet çeke. Çmimet këtu janë më të lartat në të gjithë rajonin, dhe cilësia e mallrave dhe shërbimeve është e pakrahasueshme. Ata që kanë të paktën disa mundësi, preferojnë të blejnë diku tjetër.

Blerjet e tilla ia vlejnë

Më parë, qindra, ndoshta mijëra familje çeke shkonin në Poloni ose Gjermani për pazar. Por së bashku me rritjen dërrmuese të çmimit, ai po bëhet gjithnjë e më shumë standard. Ka familje që nuk blejnë asgjë në dyqanet çeke. Përkundrazi, ata çdo javë shkojnë jashtë vendit për një pazar të madh, ku kursejnë mijëra kurora.

Në fund të fundit, disa ushqime, si buka, gjalpi, mishi, salsiçet, peshku, perimet dhe frutat, kushtojnë një të tretën apo edhe gjysmën më pak në Poloni. Me pak fjalë, ndryshimi është aq domethënës sa ia vlen të udhëtoni një distancë të konsiderueshme prej qindra kilometrash për të bërë një blerje. Sidomos nëse mund të mbushni rezervuarin e automjetit tuaj atje me çmim të ulët.

Arsyeja e uljes së çmimeve të ushqimeve në Poloni, por edhe në Gjermani, është një treg më i pjekur dhe më funksional, ku tregtarët nuk i lejojnë vetes të rrisin çmimet në të njëjtën masë si këtu. Por kjo nuk është e vetmja pjesë e problemit. E vërteta është se në të dy vendet ka një taksë mbi vlerën e shtuar dukshëm më të ulët për ushqimin.

Foto: Shutterstock

Tani shteti duhet të veprojë

Edhe pse ekspertët vendas rekomanduan që njerëzit të lehtësoheshin duke ulur TVSH-në për ushqimet, shteti sërish refuzoi. Por tani ai sheh rrëmujën në të cilën është futur vetë. Kuptohet se vetë njerëzit nuk janë të kënaqur me faktin që duhet të shkojnë jashtë vendit për të bërë pazar, kur shohin se mund të rregullohet atje. Përveç kësaj, shteti humbet të ardhura të konsiderueshme nga taksat.

Sipas informacioneve jozyrtare, është pikërisht kjo arsyeja që ai kërkon t’i japë fund. Jo se ai do të ndalonte udhëtimet për blerje në Poloni apo Gjermani, ne nuk jemi ende aq larg. Megjithatë, ai dëshiron të favorizojë blerjet në vend. Ministria e Bujqësisë tashmë po përgatit uljen e TVSH-së, me disa propozime që flasin edhe për faktin se ajo mund të jetë afër zeros për ushqimet bazë.

Foto: Shutterstock