Dieta

Çekët harrojnë një hap kyç kur gatuajnë patatet. Fjalë për fjalë shkatërron ushqimin

7views

Nga rruga – si i gatuani patatet? Se kjo është një pyetje e trashë dhe e parëndësishme? Ndoshta gatimi i patateve është aktiviteti më themelor në gastronomi, por edhe këtu ndonjëherë bëhen gabime. Pra – si të gatuajmë siç duhet patatet?

I vendosim në ujë të nxehtë

Jemi shumë të sigurt se në shumë familje çeke patatet futen në ujë të ftohtë. Në të njëjtën kohë, ato duhet të futen në ujë të nxehtë gjatë çdo trajtimi – qoftë në lëkurë apo të kruahen. I ndihmon ata të ruajnë vitaminën C dhe shkurton kohën e gatimit.

Sa kripë

Kriposja e patateve është më tepër një çështje zakoni – dhe diku mund të ketë edhe mosmarrëveshje nëse një restorant është mësuar t’i kripos më shumë dhe tjetri më pak. Megjithatë, dijeni se në përgjithësi rekomandohet të vendosni një lugë gjelle kripë për kilogram patate. Përveç kripës, shpesh shtohet edhe qimnon. Ju rekomandojmë që të provoni të shtoni pak libecka në ujë – do të shihni që patatet do të marrin një shije krejtësisht të re dhe interesante.

Gatuani në lëkurë?

Shumica e vitaminave dhe lëndëve ushqyese janë në lëvozhgë, ky është një fakt i njohur. Për këtë arsye duhet të gatuani sa më shpesh patatet me lëkurë. Megjithatë, kjo nuk vlen nëse blini patate në një supermarket ose nuk jeni të sigurt për origjinën e tyre – nuk e dini nëse ato janë spërkatur me ndonjë kimikat apo si janë ruajtur.

Nëse keni patate tuajat ose i merrni nga një fermer organik i besuar, mos kini frikë t’i zieni, piqni dhe hani me lëkurë.

Foto: Shutterstock

Kushtojini vëmendje llojeve të ndryshme të patateve

Përveç faktit që patatet kanë varietete të ndryshme dhe në kuzhinat profesionale zgjidhen lloje të ndryshme për gatime të ndryshme, ka edhe një dallim mes llojeve të gatimit. Lloji A është i përshtatshëm, për shembull, për sallata, B është i përshtatshëm për gatime të tilla klasike çeke, dhe C, e cila është shumë me miell, do të jetë e dobishme kur do të gatuani, për shembull, pure patatesh ose patate të skuqura – brumin. ose pureja do të bashkohet më mirë falë kësaj lloj patate dhe rezultati do të jetë i mrekullueshëm.

Foto: Shutterstock