Dieta

Çekët janë në shok. Kërpudha më helmuese në vend konsiderohej e ngrënshme deri më tani, helmimi do të shfaqet pas 3 javësh

9views

Jeni një mbledhës i pasionuar i kërpudhave? Dhe grumbulloni vetëm llojet “bazike” të kërpudhave apo guxoni të provoni edhe ato më pak të njohurat? Nëse jeni nga ata eksperimentues që mbledhin edhe një kërpudha të panjohur dhe më pas e krahasojnë me atlasin, duhet të keni kujdes për një lloj kërpudhash!

Vjelja e kërpudhave si një hobi dhe një rrezik

Vjelja e kërpudhave është një hobi popullor çek dhe shumica e çekëve shkojnë në mbledhjen e kërpudhave të paktën një herë në vit. Është një hobi që i bën mirë shëndetit sepse garanton shumë lëvizje në ajër të pastër. Nëse i kuptoni kërpudhat, mund të sillni edhe një darkë shumë të shijshme në shtëpi.

Nga ana tjetër, çdo vit disa persona helmohen sepse kanë identifikuar keq llojin e kërpudhave dhe kanë gatuar një helmuese.

pelushi i rrjetës së kobures

Rrjeti i kaurmetit mund të bëhet një rrezik i madh për ju. Duket mjaft tërheqëse nga lart – ka një kapelë portokalli në kafe të errët, diametri i kapelës mund të jetë rreth tetë centimetra, ka një gungë në mes. Ajo mori emrin e saj të dytë nga sipërfaqja e butë, pothuajse prej pelushi e kapelës.

Nën kapelën do të gjeni luspa, gjë që dekurajon shumë njerëz të mbledhin një kërpudha të tillë. Megjithatë, njerëzit që janë mësuar të mbledhin kërpudha dhe kërpudha të tjera me luspa, mund të arrijnë përsëri për të.

Foto: Shutterstock

Kujdes nga kjo kërpudha

Nëse e sillni rrjetën e koburesë në shtëpi dhe shikoni në një atlas të vjetër kërpudhash, do të lexoni se rrjeta e kërpudhave është një kërpudha ushqimore e mbushur. Megjithatë, ky është një gabim fatal. Për një kohë të gjatë ai konsiderohej i ngrënshëm, sepse helmimi zakonisht vjen vetëm pas disa ditësh apo edhe javësh. Pra, askush në kohët e mëparshme nuk ishte në gjendje të lidhte konsumimin e rrjetës së kaurgjisë me helmimin, i cili erdhi, për shembull, pas tre javësh.

Dështimi i veshkave mund të ndodhë pasi të keni ngrënë një rrjetë merimangash. Në kohët e kaluara çoi në vdekje. Mjekësia moderne mund ta shpëtojë një person të tillë nëse ai shkon në spital në kohë. Megjithatë, ajo mund të sjellë pasoja të rënda në jetën tjetër. Prandaj, jini shumë të kujdesshëm me rrjetën e merimangës dhe mos u mbështetni në atlaset e vjetra të kërpudhave, të cilat mund të përmbajnë informacione të vjetruara.

Foto: Shutterstock