Dieta

Çfarë duhet të bëni dy javë para mbjelljes së patateve. Shumica e njerëzve e harrojnë atë, dhe pastaj korrja nuk vlen shumë

7views

Nëse do të mbillni patate, atëherë këto ditë janë koha më e mirë. Kthesa e prillit dhe majit është ideale për këtë. Patatet e rritura në shtëpi janë gjëja më e mirë që mund të bëjmë për kuzhinën tonë, shëndetin, por edhe portofolin tonë dhe nuk ka asgjë të vështirë për rritjen e patateve. Pra, le ta bëjmë atë!

Mbillni patate të mbirë

Patatet mund të mbillen pa mbirë, është e vërtetë, por nëse i lëmë të mbijnë paraprakisht, kemi shanse shumë më të mira për sukses. Kjo është arsyeja pse është mirë të filloni përgatitjen disa javë më herët dhe t’i lini patatet të mbijnë.

Për mbirje, ne zgjedhim farat e patateve – ato që janë të shëndetshme dhe të bukura në shikim të parë. I lëmë në një vend mjaft të ngrohtë dhe të ndritshëm. Brenda pak javësh, filizat e parë duhet të fillojnë të shfaqen.

Mbushni me patate me radhë

Përmendëm se patatet duhet të mbillen në kapërcyellin e prillit dhe majit, por është e vërtetë që vitet e fundit pranverat kanë qenë të ftohta, ndaj mund të presim deri në fund të majit. Toka nuk duhet patjetër të jetë e ngrirë ose shumë e lagësht, neve na duhen patatet që të lulëzojnë në të.

Foto: Shutterstock

Mbjellja e patateve bëhet në një kohë të shkurtër

Sigurisht, varet nga sa patate vendosni të mbillni, por nëse keni vetëm një shtrat të vogël në kopsht, do të jetë një copë tortë.

Është mirë nëse paraprakisht e përmirësojmë tokën ku duam të rritim patate me pleh. Patatet sigurisht që do të bëjnë më mirë në të.

Përgatisim brazdat: kujdesemi që ato të jenë mjaft të thella në mënyrë që pak shi të mos i lajë patatet dhe të jenë gjithashtu mjaft larg njëra-tjetrës. Patatet i mbjellim me rradhe me filizat nga lart dhe ne menyre qe te jene rreth nje çerek metri larg njera-tjetres. Nëse i mbjellim shumë afër, do të kenë zhardhokë më të vegjël dhe disa mund të mos zënë vend.

Kur të gjitha patatet janë në rresht, i vendosim dhe e lëmë natyrën të bëjë punën e saj. Në rast të thatësirës së pazakontë, është mirë që kohë pas kohe t’u jepet lagështi, por nëse ka reshje standarde pranverore, mjafton që të ujiten vetëm kur krijohen sythat.

Puna jonë e palodhur në kopsht më pas do të shpërblehet në verë me patate të shijshme të rritura në shtëpi.

Foto: Shutterstock