Dieta

Çfarë duhet të bëni gjithmonë me patatet përpara se t’i gatuani. Pothuajse askush nuk e di

8views

Amvisat çeke nuk i lejojnë patatet. Thjesht sepse nuk bënin dot pa to. Kjo pjatë anësore është një pjesë kyçe e një numri gatimesh që përbëjnë bazën e kuzhinës çeke. Këtë ia detyron shkathtësisë së saj. Thjesht është e mundur t’i përdorni ato si një shtesë e shkëlqyeshme për lloje të ndryshme mishi, por pjatat ku patatet janë përbërësi kryesor janë gjithashtu shumë të njohura.

Vetëm qërimi nuk mjafton vërtet

E vërteta është se nuk ka asgjë të komplikuar apo të mundimshme në përgatitjen e patateve. Të gjithë e dinë që është mirë t’i qëroni para gatimit, megjithatë patatet mund të përgatiten edhe në lëkurë. Megjithatë, pak njerëz punojnë me to më tej sipas nevojës dhe mund t’i gatuajnë menjëherë. Ky është një gabim i madh.

Ju mund të mbani mend nga shkolla se patatet përmbajnë një sasi të konsiderueshme niseshteje. Sot ka një numër të madh të varieteteve të patates në treg, dhe disa janë më të buta në këtë drejtim, por ka ende patate shumë të zakonshme që fjalë për fjalë janë të mbushura me niseshte. Edhe pse nuk mund të themi se është një substancë e dëmshme, në një masë më të madhe nuk ka saktësisht një efekt pozitiv në organizëm. Niseshteja është mjaft e rëndë. Patatet me të nuk janë të përshtatshme as për diabetikët, pasi kanë një indeks të lartë glicemik. Duhet të shmanget edhe nga personat që duan të mbajnë një linjë të hollë. Nëse do të ushqeheshin me patate niseshte për një kohë të gjatë, ndoshta nuk do të mund të qëndronin.

Foto: Shutterstock

Si të njomni siç duhet patatet

Prandaj, gjatë përgatitjes së patateve duhet të keni gjithmonë parasysh se duhet të hiqni qafe një pjesë të madhe të niseshtës. Nuk ka asgjë të komplikuar në lidhje me të. Pasi të keni qëruar patatet, thjesht lajini ato në një banjë me ujë. Shpëlarja, siç praktikohet rëndom sot, për fat të keq nuk mjafton dhe praktikisht nuk larë asnjë niseshte.

Thithja e patateve ndoshta u braktis pikërisht për shkak të kohëve të përshpejtuara të sotme, kur nuk ka kohë për një gjë të tillë. Është e vërtetë që në mënyrë optimale duhet t’i lini patatet të zhyten gjatë natës. Kjo është mënyra e vetme për t’i hequr ato tërësisht nga niseshteja. Por minimumi është të paktën dy ose tre orë.

Dhe si të njomni patatet? I vendosim në një tenxhere me ujë, që të zhyten të gjitha dhe të mos errësohen. Mund t’i lini lehtësisht të qëndrojnë në temperaturën e dhomës. Më pas, jo vetëm që do të jenë pa niseshte, por do të jetë edhe më e lehtë për t’u punuar me to. Ato gjithashtu duhet të jenë më të buta pas gatimit.

Foto: Shutterstock