Dieta

Çfarë duhet të dini për një dietë pa gluten? Ne hedhim poshtë mitet popullore

11views

Përafërsisht 1-2% e popullsisë vuan nga sëmundja celiac. Ne anen tjeter intolerancës ndaj glutenit Ky është një problem që mund të prekë deri në 6 për qind. popullatë. Në të dyja rastet ka vetëm një rrugëdalje. As sëmundja dhe as intoleranca aktualisht nuk mund të kurohen përgjithmonë. Për të eliminuar simptomat e pakëndshme, është e nevojshme të ndiqni me përpikëri një dietë pa gluten. Kjo është një dietë mjaft kufizuese që përjashton shumë përbërës.

Për faktin se Një dietë pa gluten zakonisht nënkupton heqjen dorë nga shumë produkte të përpunuara dhe të majmeduke përfshirë bukën, makaronat dhe ushqimin e shpejtë si pica, hamburgerë dhe mish të pjekur, mund të ketë një efekt dobësues. Shumë njerëz që nuk kanë intolerancë ndaj glutenit vendosin të hanë në këtë mënyrë, për fat të keq ata shpesh mashtrohen nga Produktet pa gluten të reklamuara si duke u nisur apo edhe të aftë. Kjo nuk është e qartë.

Ka shumë mite për produktet pa gluten dhe dietat pa gluten. Më poshtë do të diskutojmë më të zakonshmet.

FAKT: Në fakt, gluteni gjendet më shpesh në produktet e drithërave të prodhuara nga gruri dhe varietetet e tij, por kjo nuk do të thotë se nuk mund të gjendet në produkte të tjera. Ndodh ndonjëherë që gluten të gjendet edhe në produkte që nuk lidhen me drithërat. Gluteni mund të gjendet, ndër të tjera, në: në ilaçe, ushqime të gatshme, ftohje, salsiçe, kos dhe salca. Për këtë arsye duhet të lexoni me kujdes etiketat e ushqimeve që blini. Produktet që nuk përmbajnë gluten duhet të jenë shënuar me simbolin e një veshi të kryqëzuar.

FAKT: Njerëzit me sëmundje celiac nuk mund të konsumojnë gluten në asnjë sasi. Edhe një sasi e vogël është e dëmshme për ta dhe mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme.

FAKT: Mbani parasysh se një dietë pa gluten nuk është një dietë për humbje peshe. Humbja e peshës lidhet drejtpërdrejt me deficitin e kalorive dhe një dietë pa gluten nuk duhet të jetë me kalori të ulët. Sigurisht, mund të ndodhë që një nga efektet e dietës të jetë humbja e peshës, por kjo varet nga sasia dhe lloji i produkteve të konsumuara dhe jo nga vetë dieta.

FAKT: Një dietë pa gluten përfshin përjashtimin e produkteve me drithëra. Nëse është e shëndetshme apo jo, varet nga dieta juaj ditore. Në treg mund të gjeni, për shembull: ëmbëlsirat pa gluten Nëse ushqim i shpejtë pa gluten, të cilat nuk mund të klasifikohen si produkte të shëndetshme. Një dietë me gluten, si çdo tjetër, mund të jetë e shëndetshme dhe e pashëndetshme.

FAKT: Një dietë pa gluten ju jep shumë hapësirë ​​për eksperimente në kuzhinë. Ushqimet pa gluten mund të jenë të shijshme dhe të larmishme. Duhet mbajtur mend gjithashtu se tregu i produkteve pa gluten është ende në zhvillim dhe ofron gjithnjë e më shumë zëvendësues pa gluten. Kjo e bën më të lehtë dhe më të lehtë përgatitjen e pjatave të shijshme pa gluten.

Shumë varet nga menyja ditore. Produktet e gatshme pa gluten, p.sh. buka apo ëmbëlsirat, nuk janë më të lirat ato zakonisht janë më të shtrenjta se homologët e tyre me gluten. Megjithatë, ju lutemi mbani mend se sa më sipër Ju gjithmonë mund t’i përgatisni vetë produktet, gjë që do t’ju lejojë zvogëloni kostot e dietës. Bazuar në frutat e stinës, perimet, peshkun dhe mishin pa yndyrë, një dietë pa gluten nuk duhet të jetë shumë më e shtrenjtë se ajo tradicionale.

Më poshtë po paraqesim Zëvendësues pa gluten për produktet e njohura:

1. Bukë gruri dhe thekre – zgjidhni bukë pa gluten ose bukë të përgatitur vetë, e bërë me një përzierje mielli pa gluten.

2. Makarona gruri – zgjidhni makarona orizi, makarona misri, makarona hikërror, makarona bizele, makarona me thjerrëza.

3. Miell gruri – do të zëvendësohet me miell orizi pa gluten, miell hikërror, miell meli, miell tërshërë, miell misri, miell patate, miell tapioke, miell soje, miell qiqrash.

4. Drithërat që përmbajnë gluten (p.sh. elb, bulgur, kuskus) – zëvendësojeni me meli, hikërror, misër ose quinoa.

5. Ëmbëlsirat – zgjidhni fruta të thata, çokollatë pa gluten ose shufra arrash.

6. Drithërat e mëngjesit – zgjidhni kornfleks pa gluten ose tërshërë.

7. Ftohjet dhe salsiçet që përmbajnë gluten – zëvendësoni mishin e pjekur, ftohjet e përgatitura vetë ose produktet e gatshme pa gluten.

LEXO GJITHASHTU:

Keni zorrë të ndjeshme? Këto janë shtatë rregullat që duhet të ndiqni

Kjo është dieta më e keqe. Mos bini pas premtimit për humbje të shpejtë të peshës