Dieta

Cilat ushqime thjesht mund ta hiqni mykun? Dhe aty ku nuk ia vlen më

9views

Si e trajtoni zakonisht ushqimin që është sulmuar nga myku? A i hidhni ato menjëherë, apo thjesht prisni pjesën e infektuar dhe hani pjesën tjetër? Të dy variantet mund të jenë të sakta në disa raste – por është e rëndësishme të dalloni se për cilin ushqim bëhet fjalë.

Myku në ushqim

Nëse myku shfaqet në disa ushqime në shtëpi, nuk duhet të shqetësoheni për këtë – ndonjëherë kjo thjesht ndodh. Nëse i ruani saktë përbërësit dhe nuk blini shumë prej tyre që nuk mund t’i konsumoni në kohë, nuk keni asgjë për të fajësuar.

Kujdes nga myku në fruta të buta

Ndodh shumë shpesh që disa fruta apo perime fillojnë të mykohen. Nëse kjo ndodh, për shembull, me portokallet, agrumet, mandarinat, kajsitë apo edhe kumbullat, nuk keni zgjidhje tjetër veçse t’i hidhni ato – myku tashmë është rritur shumë më thellë nga sa duket në shikim të parë.

Është e njëjta gjë me perimet e buta – shpesh me domate ose tranguj. Sapo të shihni myk mbi to, më mirë t’i hidhni.

Pjekja e mykut është e rrezikshme

Nëse gjeni myk në mallrat e pjekura, patjetër mos e këputni, por hiqni qafe produktet e pjekura. Nuk është i përshtatshëm për t’u përdorur as tek thërrimet e bukës.

Formimi i produkteve të pjekura mund të parandalohet me ruajtjen e duhur. Mos blini një sasi të madhe të saj që nuk do të keni kohë ta konsumoni. Vendoseni në një dollap ose kosh buke të pastruar. Është ideale ta mbështillni me një leckë ose peshqir, por mos harroni t’i ndërroni rregullisht.

Foto: Shutterstock

Perime të forta

Nëse myku shfaqet në karota ose perime të tjera me rrënjë, nuk keni pse të shqetësoheni. Mjafton të prisni vendin dhe mund të vazhdoni të përdorni perimet pa asnjë shqetësim. Për shkak se perimet janë shumë të forta, myku nuk ka mundësi të përhapet. Është e njëjta gjë me mollët ose dardhat, veçanërisht ato më të forta.

Mos kini frikë të prisni një copë më të madhe vetëm për t’u siguruar, që të dini se nuk ka mbetur myk në ushqim dhe kini kujdes që të mos e prekni me thikë pasi mund ta përhapni më tej.

Foto: Shutterstock