Dieta

Çmimi i birrës po rritet në të gjithë bordin. Rritja e çmimeve nuk mund të shmanget

13views

Gjithnjë e më shumë janë rastet kur njerëzit në arkë në një dyqan pyesin se sa i kushton blerja e tyre. Ata shpesh kanë disa gjëra në fund të shportës së tyre të blerjeve dhe në të njëjtën kohë kanë paguar tashmë dy ose tre mijë korona. Edhe disa shitëse e marrin keq, sepse shohin zhgënjimin e klientëve, ndaj u kërkojnë falje për çmimet, edhe pse nuk mbajnë asnjë përgjegjësi për to.

Kohët e mira kanë ikur

Në Republikën Çeke, është thënë prej kohësh se birra është një nga pijet më të lira ndonjëherë. Në fund të fundit, një pintë në një restorant shpesh kushton më pak se një e treta e ujit. Fatkeqësisht, ato kohë kanë mbaruar. Sot, ju do të paguani të paktën pesëdhjetë korona për një birrë në një pijetore, më shumë. Premium pilsner është tashmë rreth gjashtëdhjetë kurora. Në të njëjtën kohë, restauratorët raportojnë se çmimet e pijeve do të rriten edhe më shumë.

Veç kësaj, atyre u bashkohen edhe vetë fabrikat e birrës, të cilët janë përpjekur ta mbajnë çmimin e birrës më të ulët për një kohë të gjatë, pasi e dinë mirë se me çdo rritje çmimi ulet edhe volumi i konsumuar. Ishin kohët kur njerëzit shkonin në një restorant për dhjetë copë disa herë në javë. Askush nuk mund ta përballojë këtë sot. Prodhuesit e birrës janë zhvendosur në një numër të madh në mjedisin e shtëpisë, ndoshta në kopshte dhe garazhe, ku fqinjët kënaqen.

Por vala e re e rritjes së çmimit të birrës do t’i arrijë ato. Fabrikat e birrës kanë njoftuar në thelb një rritje të përgjithshme të çmimeve, jo vetëm për birrën e pijshëm, por veçanërisht për birrën e ambalazhuar. Ju mund të keni vënë re se birra nuk shkon në ngjarje pothuajse aq sa dikur. Edhe kjo ishte në fakt më e shtrenjtë në një farë mënyre, sepse çekët ishin mësuar ta blinin këtë pije me një zbritje.

Foto: Shutterstock

Nuk mund të shmangni rritjen e çmimeve

Por përveç faktit që ngjarjet janë vërtet të pakta, ato do të bëhen edhe më të shtrenjta. Plzeňský Prazdroj njoftoi se do të rrisë çmimin e birrës mesatarisht me tetë për qind. Në të njëjtën kohë, është çështje se si do ta marrin dyqanet. Ata i shtonin rritjet e tyre të çmimeve të prodhuesve, dhe kështu është e mundur që çmimet e birrës të rriten me më shumë se dhjetë për qind.

Nëse mendoni se do të shmangni prodhimin e Prazdrojes, që përfshin jo vetëm pilsner, por edhe dhi apo gambrinus, nuk do të keni fat. Të tjerë, si Budějovický Budvar, Staropramen ose Primátor, gjithashtu iu përgjigjën shpalljes së fabrikës më të madhe të birrës. Ato gjithashtu do të jenë dukshëm më të shtrenjta. Gjithçka është e kuptueshme në kohën e duhur për sezonin para Krishtlindjeve, kur njerëzit janë të gatshëm të shpenzojnë më shumë dhe ka më shumë gjasa që të mësohen me çmimet e reja.

Por sigurisht që do të jetë një goditje për buxhetet e familjeve të panumërta. Çekët e kanë zakon ta konsumojnë këtë ushqim në sasi të mëdha. Nëse dikush ha dy ose tre copë çdo ditë pas punës, gjë që është absolutisht standarde, ai tashmë do të paguajë një shumë të mirë çdo muaj.

Foto: Shutterstock