Dieta

Dietë për intolerancën ndaj laktozës – fakte dhe mite

10views

Intoleranca ndaj laktozës është një problem i zakonshëm që mund të prekë deri në 30%. polakët. Nuk ka kurë për intolerancën ndaj laktozës. Për të reduktuar simptomat e pakëndshme (përfshirë fryrjen, tejmbushjen karakteristike në zorrë, dhimbje barku, dhimbje barku, diarre ose ndjenjën e ngopjes në zgavrën e barkut), është e nevojshme të kufizoni ose eliminoni plotësisht laktozën në dietë. Më poshtë po paraqesim faktet dhe mitet më të rëndësishme për këtë temë dhe sugjerojmë se me çfarë të zëvendësoni qumështin.

Fakt: Laktoza është e pranishme në qumështin e të gjithë gjitarëve. Kjo do të thotë se mund ta gjejmë edhe në qumështin e njeriut. Përmbajtja e laktozës në qumështin e njeriut është afërsisht 5,5-7,5%. Për shembull, qumështi i lopës përmban 4,5-4,9%.

Fakt: Qumështi i lopës ka përmbajtjen më të lartë të laktozës. Produktet e fermentuara, p.sh., kosi, përmbajnë shumë më pak laktozë. Sasia më e vogël e laktozës mund të gjendet në gjalpë, krem ​​dhe djathëra të pjekur dhe të pjekur. Është interesante se disa djathë të verdhë (të pa shënuar si pa laktozë) nuk përmbajnë fare laktozë ose përmbajnë sasi të vogla të saj.

Fakt: Është një çështje individuale. Shumë njerëz nuk duhet të heqin dorë plotësisht nga laktoza dhe mund të konsumojnë me sukses produkte me sasi të vogla laktozë, p.sh. Ndonjëherë mjafton të hiqni dorë vetëm nga qumështi i lopës. Para së gjithash, duhet të vëzhgoni me kujdes trupin tuaj dhe t’u përgjigjeni nevojave të tij në mënyrë të vazhdueshme.

Fakt: Do të ketë një përzgjedhje në rritje të produkteve pa laktozë në treg. Kjo perfshin: qumësht, kos, djathë dhe produkte të tjera të qumështit. Çmimet e tyre nuk ndryshojnë ndjeshëm nga produktet që përmbajnë laktozë. Produktet e bëra nga qumështi bimor, p.sh. qumështi i sojës ose kokosit, janë pak më të shtrenjta.

Fakt: Shumë njerëz, pavarësisht intolerancës, e konsumojnë qumështin e lopës për shkak të vlerave ushqyese. Besimi se qumështi pa laktozë (ose me bazë bimore) është i pashëndetshëm është një gabim. Pijet bimore, p.sh. soja, janë një burim i shkëlqyer i proteinave, vitaminave dhe mineraleve. Ato përfshijnë, ndër të tjera: hekur, magnez, selen, fosfor, kalcium, bakër, zink, kalium dhe vitamina B.

E njëjta gjë vlen edhe për qumështin e lopës pa laktozë, i cili është një burim i shkëlqyer i vitaminës A, vitaminës D, vitaminës E, vitaminave B, zinkut, kaliumit, fosforit, magnezit dhe kalciumit.

Siç u përmend tashmë, në treg mund të gjejmë gjithnjë e më shumë produkte qumështi që nuk përmbajnë laktozë. Nuk është vetëm qumësht, por edhe djathë, krem, dhallë, kefir dhe ëmbëlsira qumështi. Megjithatë, duhet mbajtur mend se heqja dorë plotësisht nga laktoza nuk është gjithmonë e nevojshme, veçanërisht në rastin e përmbajtjes së saj në gjurmë, p.sh. Një grup tjetër produktesh që mund të jenë një zëvendësues i shkëlqyer i laktozës janë produktet e qumështit bimor. Kjo perfshin: o qumësht soje, qumësht kokosi, qumësht bajame, qumësht orizi ose qumësht shqeme. Duke marrë parasysh lëndët ushqyese, ekuivalenti më i mirë i qumështit tradicional është qumështi i sojës.

LEXO GJITHASHTU:

Ne hedhim poshtë mitet e njohura rreth dietës pa gluten

Rregullat e dietës në sindromën e zorrës së irrituar

Ushqimet që nuk duhet të hamë për mëngjes