Dieta

Donut për mëngjes? Kjo është një ide shumë e keqe, për shumë arsye

10views

Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës. Ai siguron energji, përshpejton metabolizmin e ngadaltë dhe furnizon trupin me lëndë ushqyese të nevojshme për një shëndet të mirë. Njerëzit që hanë mëngjes, në krahasim me ata që nuk hanë, kanë më shumë gjasa të marrin dozën e rekomanduar ditore të vitaminave dhe mineraleve. Cfare ka me shume, ata kanë më pak gjasa të jenë mbipeshë ose obezë.

Nuk ka mëngjes mund të na bëjë të ndihemi paksa të plogësht. Mund të ketë edhe probleme me përqendrimin. Kjo ndodh sepse truri nuk ka marrë energjinë (glukozën) që i nevojitet për të funksionuar. Hulumtimet sugjerojnë se mungesa e mëngjesit ndikon në performancën mendore, duke përfshirë vëmendjen, përqendrimin dhe kujtesën. Pa mëngjes disa detyra mund të duken më të vështira se normalja. Kjo është e rëndësishme në punë dhe në shkollë. Siç vihet re, fëmijët dhe adoleshentët që hanë rregullisht mëngjes arrijnë rezultate më të mira akademike në krahasim me ata që nuk hanë. ata anashkalojnë mëngjesin.

Mëngjesi i shëndetshëm Mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2. Ka gjithashtu prova që njerëzit të cilët e kalojnë mëngjesin mund të jenë më të rrezikuar nga sëmundjet kardiovaskulare.

Siç mund ta shohim, ka shumë arsye për të mos harruar këtë vakt. Megjithatë, në mëngjes shpesh na mungon koha për ta përgatitur. Pastaj zgjedhim opsionet më të thjeshta, dhe për fat të keq ato jo të shëndetshme. Për shembull – për një donut. Kjo është një nga zgjedhjet më të këqija të mëngjesit.

Siç e përmendëm, Një mëngjes i duhur mbështet kërkimin tonë për një figurë të shëndetshme. Ushtrimi, mbajtja e trupit tuaj të hidratuar, kufizimi i sheqerit në dietën tuaj ose, në përgjithësi, ndryshimi i zakoneve tuaja të të ngrënit – e gjithë kjo ka rëndësi. Siç vë në dukje ekspertja e të ushqyerit Laura Burak, ashtu siç nuk duhet të vini në dukje ndonjë ushqim si një faktor kontribues në shtimin e peshës ose kushte të caktuara shëndetësore, nuk duhet të tregoni një mëngjes si fajtor për rritjen e yndyrës në trup, veçanërisht yndyrën e barkut. – Por Opsionet me shumë sheqer si donutët dallohen si ushqime klasike të mëngjesit që thjesht përmbajnë sheqer të shtuar dhe pak gjëra të tjera – shënime, cituar nga eatthis.com. Të hash një donut herë pas here nuk duhet të na dëmtojë. Por nëse kjo është zgjedhja jonë e shpeshtë për mëngjes, është më mirë ta ndryshoni shpejt. Mjafton të përmendim se një donut ka deri në 450 kalori.

Faqja e internetit i referohet një studimi, rezultatet e të cilit janë publikuar së fundmi në “European Journal of Preventive Cardiology”. E tregoi atë Konsumimi i tepërt i sheqerit shoqërohet me depozitime më të mëdha të yndyrës si në zemër ashtu edhe në barkduke shkaktuar formimin yndyra e brendshmee cila është e rrezikshme për shëndetin.

Laura Burak e rekomandon këtë ka një vend për proteina në mëngjes, p.sh. në formën e vezëve ose gjalpit të kikirikut. “Shtimi i proteinave ndihmon në stabilizimin e niveleve të sheqerit në gjak deri në vaktin tuaj të ardhshëm dhe ju jep një ditë më të ekuilibruar, ndryshe nga ushqimet me sheqer që do t’ju bëjnë të ndiheni të uritur më shpejt”, thotë ai.

Proteina duhet të përfshihet gjithashtu kur vendosim të hamë një donut. “Shërbimi i proteinave me donut përfundon vaktin dhe ndihmon në parandalimin e shtimit të tepërt të peshës. Në këtë mënyrë, mëngjesi më i keq për dhjamin e barkut do të jetë me një ekuilibër,” tha ai.

LEXO GJITHASHTU:

A janë të gjitha frutat të shëndetshme? Duhet të keni kujdes për këto

Produktet më të mira për një mëngjes të shëndetshëm

Pesë përfitimet e të ngrënit rregullisht të tërshërës