Dieta

Dyqanet çeke kanë filluar të vendosin patate të skuqura mbrojtëse në gjalpë

11views

Kohët e fundit është folur shumë për çmimet e gjalpit. Është një nga ushqimet më të shtrenjta dhe pritet që fjala e fundit të mos jetë thënë. Ndërsa çmimet e një kubi gjalpi tani janë rreth gjashtëdhjetë kurora, supozohet se para Krishtlindjeve mund të jetë deri në tetëdhjetë kurora. Megjithatë, përmirësimi nuk pritet në të ardhmen e parashikueshme.

Masat për hir të klientëve

Fakti që gjalpi tashmë është shumë i shtrenjtë konfirmohet edhe nga dyqanet. Sipas CNN Prima News, ata kanë nisur të vendosin patate të skuqura mbrojtëse mbi gjalpë. Qëllimi i tyre është kuptueshëm i qartë: ata duhet të parandalojnë vjedhjen e këtij ushqimi, që po bëhet gjithnjë e më i shpeshtë.

Është një zhvillim shumë interesant, që dëshmon disa gjëra. Vetë gjalpi tashmë është aq i shtrenjtë sa dyqanet kanë vendosur ta mbrojnë atë si një artikull luksi. Por mund të shihet edhe nga ana tjetër. Disa njerëz tashmë janë aq të dëshpëruar saqë i drejtohen gjithnjë e më shpesh faktit se herë pas here duhet të vjedhin diçka kundër dëshirës së tyre në dyqan, megjithëse normalisht nuk do ta bënin këtë. Nuk kanë më para të mjaftueshme për ushqim.

Foto: Shutterstock

Rastet janë në rritje

Josef Středula, kreu i sindikatave, tërhoqi vëmendjen për këtë problem. Sipas gjetjeve të tij, në supermarkete është gjithnjë e më e zakonshme që mallrat me vlerë relativisht të ulët të vidhen, për shembull, nga nëna beqare ose njerëz që janë më të dobët në shoqëri, por përndryshe krejtësisht pa probleme. Synimi i tyre nuk është të fitojnë para nga kjo në asnjë mënyrë, por vetëm të ushqejnë veten dhe familjen e tyre.

Ndërkohë që vetëm pak muaj më parë pritej që vala e rritjes së çmimeve të ishte e përkohshme dhe në këtë kohë gjithçka do të kthehej në normalitet, duket se çmimet më të larta do të jenë këtu për shumë më gjatë, ndoshta përgjithmonë. Edhe Banka Kombëtare Çeke nuk pret që situata të qetësohet deri në fund të vitit, përkundrazi. Inflacioni do të rritet më tej dhe duhet të jetë më i forti në ushqim.

Foto: Shutterstock