Dieta

Dyqanet do të shesin edhe ushqime të prishura pa datë skadence. Njerëzit kanë për qëllim t’i nuhasin ato

13views

Duket se një ndryshim i madh po vjen në dyqane. Data e përdorimit ka filluar të konsiderohet si një udhëzues për konsumatorët kur mund të konsumojnë ende ushqim dhe kur duhet ta hedhin në kosh.

Mbetjet janë të padurueshme

Megjithatë, në rastin e disa ushqimeve, data e përdorimit është caktuar mjaft rreptësisht dhe si rezultat i respektimit të saj ka mbeturina të panevojshme. Siç raportohet nga organizatat e qëndrueshmërisë në Britaninë e Madhe, në rastin e kosit, për shembull, gjysma e të gjitha produkteve të blera hidhen tutje. Kjo arrin në 42,000 ton kos të hedhur me vlerë 100 milionë paund, pra afërsisht 3 miliardë korona, në vit.

Është interesante se në kohët e bollëkut askush nuk mendonte shumë për të, sado e keqe të ishte sot. Megjithatë, aktualisht jemi në një krizë ushqimore, ku ekziston rreziku serioz që disa ushqime të jenë në mungesë ose të shtrenjtohen shumë. Mbetjet e panevojshme mund të rrisin çmimet edhe më shumë. Për më tepër, është e papranueshme që ushqimi të hidhet në një shkallë të tillë në një vend, ndërsa njerëzit disa mijëra kilometra larg nuk kanë asgjë për të ngrënë.

Foto: Shutterstock

Testi i nuhatjes mund të mos kalojë

Kështu vendosi të veprojë zinxhiri COOP në Britaninë e Madhe. Kos nuk do të ketë më një datë skadence, por vetëm një datë minimale të jetëgjatësisë. Në të njëjtën kohë, ai u bëri thirrje klientëve që të mos i hedhin menjëherë produktet që “kalojnë”, por t’i hapin ato dhe të përdorin “testin e nuhatjes”. Është nga era që ata duhet të dinë nëse produkti është ende i freskët dhe i përshtatshëm për konsum, apo nëse duhet ta hedhin vërtet në koshin e plehrave. Më herët, një tjetër zinxhir britanik, Morrisons, vendosi të ndërmarrë një hap të ngjashëm për disa produkte.

Megjithatë, testi i nuhatjes është kryesisht problematik. Ushqimi i prishur fillon të ndryshojë pamjen ose shijen e tij vetëm relativisht vonë, pasi në të kanë filluar të ndodhin procese që mund të jenë të rrezikshme në rrethana të caktuara. Bakteret si E.coli ose salmonela nuk mund të zbulohen gjithmonë në mënyrë të besueshme në këtë mënyrë. Duke vepruar kështu, ato mund të shkaktojnë probleme të mëdha në trup.

Foto: Shutterstock, burimet: