Dieta

Foto të tmerrshme nga restorantet çeke, të kapura nga higjiena. Sa tmerr, po tallen me ne?

11views

Edhe pse situata në biznesin e restoranteve ka ndryshuar ndjeshëm për mirë vitet e fundit, për të cilën ka kontribuar edukimi i klientëve nga yje të tillë si Zdeněk Pohlreich, ai është ende larg idealit. Nga njëra anë, ka kompani që përpiqen për cilësi, por nga ana tjetër, nuk janë të paktë ata që duan të fitojnë para me çdo kusht.

Restorantet dështuan

Fatkeqësisht, kontrollet nga higjienistët tregojnë rregullisht mangësi serioze në një përqindje të madhe të restoranteve dhe kjo u vërtetua edhe këtë herë, kur departamenti i higjienës së Pragës hyri në veprim. Ky inspektim i restorantit në mënyrë të rastësishme, por edhe bazuar në ankesat e njerëzve që ishin të sëmurë pasi kishin ngrënë ushqim në disa objekte. Është interesante se ankesat e tyre rezultuan të justifikuara në shumicën e rasteve.

Janë kontrolluar gjithsej 158 restorante në Pragë dhe në 31 prej tyre është konstatuar një problem më serioz. Shumica u trajtua me gjobë, vetëm në një numër të vogël rastesh mjaftonte një paralajmërim me shkrim ose një marrëveshje.

Megjithatë, pjesa më interesante e raportit janë padyshim fotot që janë realizuar direkt nga operacionet. Në të njëjtën kohë, është pothuajse e pabesueshme që gjithçka është regjistruar. Nëse keni menduar se restorantet po i kushtojnë rëndësi pastërtisë dhe rregullit këto ditë, këto pamje do t’ju çojnë në rrugë të gabuar.

Foto: Stacioni higjienik hl. qyteti i Pragës

Duket e tmerrshme

Disa kuzhina restorantesh janë vërtet shumë të pista dhe të mbushura me mbeturina. Fatkeqësisht, papastërtia ishte e pranishme edhe aty ku ruhen ushqimet, për shembull në frigoriferë dhe ngrirës. Mund të shihni edhe ushqime krejtësisht të ngrira, të cilat nuk janë aspak të përshtatshme për konsum.

Në të njëjtën kohë, kritika më e shpeshtë e higjienistëve ndaj restoranteve është mbrojtja e pamjaftueshme e ushqimit nga kontaminimi dhe higjiena joadekuate e operimit. Restorantët gjithashtu shpesh bëjnë gabime në etiketimin e ushqimeve të përpunuara.

Foto: Stacioni higjienik hl. qyteti i Pragës

Fatkeqësisht, nuk përjashtohet që situata në restorante të vazhdojë të përkeqësohet. Shkak janë kryesisht komplikimet ekonomike, me të cilat po përballen shumë prej tyre dhe për rrjedhojë nuk kanë fonde të mjaftueshme për renovime apo personel të mjaftueshëm.

Foto: Shutterstock