Dieta

Gjalpi i shkrirë nga rezervat materiale u shfaq në dyqanet çeke. Mund të jetë më e lirë

21views

Gjalpi është një produkt i diskutuar gjerësisht në Republikën Çeke. E vërteta është se këtu përdoret shumë, qoftë për gatim, pjekje apo në kuzhinë të ftohtë. Nëse njerëzit kujtojnë çmimin e një ushqimi të caktuar, ai është gjalpi. Dhe kjo është ndoshta arsyeja pse ata janë kaq të ndjeshëm ndaj çmimit të tij.

Çmimi i gjalpit luhatet shumë

Për shembull, shpesh kalojnë çmime shumë më të larta për mishin apo produkte të tjera, por sapo çmimi i gjalpit rritet me dhjetë kurora, zakonisht bëhet fjalë për një zhurmë që mbulohet nga të gjitha mediat. Natyrisht, vala aktuale e rritjes së çmimeve nuk kurseu as gjalpin, i cili i shtoi çmimin me dhjetëra për qind.

Por është gjithashtu e vërtetë që çmimi i gjalpit luhatet mjaft ndjeshëm. Ndërsa në një dyqan mund të kushtojë 70 korona, në një tjetër shitet për 40 korona. Markat gjithashtu ndryshojnë në çmim. Në të njëjtën kohë, është shumë interesante që në rastin e gjalpit, çekët praktikisht nuk kujdesen për markat dhe cilësinë e lidhur me to. Disi është bërë e pranuar që gjalpi më i lirë merret gjithmonë. Shumë mendojnë se është saktësisht i njëjti produkt, thjesht i paketuar ndryshe.

Tani, megjithatë, Sindikata Bujqësore tërhoqi vëmendjen për një çështje shumë interesante, por edhe shqetësuese. Thuhet se gjalpi i vjetër, i ngrirë prej një viti, sillet në Çeki në sasi të mëdha nga vendet evropiane dhe shitet krejt normalisht nëpër dyqane. Fillimisht ishte menduar për rezervat materiale të shtetit, por me kalimin e kohës duhet ndryshuar.

Foto: Shutterstock

Gjalpë që nuk i intereson askujt

Fatkeqësisht, Republika Çeke po paguan qartë çmimin këtu për t’u konsideruar nga zinxhirët e shitjes me pakicë si një treg që mund të trajtojë pothuajse çdo gjë. Atë që këto zinxhirë nuk do ta lejonin në Gjermani apo Poloni, mund ta bëjnë në Republikën Çeke pa shumë bujë.

Por është gjithashtu e vërtetë që çekët dëgjojnë për të. Nëse kanë mundësi të blejnë gjalpë disa kurora më lirë, do ta bëjnë. Dhe ai nuk shikon më nga erdhi. Nga ana tjetër, ata gjithashtu nuk kanë shumë mundësi ta inspektojnë, sepse sigurisht në zinxhirët nuk do të thuhet se është gjalpë i vjetër i shkrirë i shitur jashtë rezervave.

Në këtë rast, duhet të ndiqni sensin e përbashkët. Nëse të gjithë gjalpat, veçanërisht ato çeke, kushtojnë një sasi të caktuar, dhe papritmas shfaqet një gjalpë i huaj dukshëm më i lirë pranë tyre, është shumë e mundur që diçka të ketë kaluar tashmë.

Foto: Shutterstock