Dieta

Gjithmonë kontrolloni etiketën në fruta. Ai do t’ju tregojë nëse është i modifikuar gjenetikisht

11views

A po përpiqeni të blini sa më shumë ushqime cilësore dhe ideale organike që të jetë e mundur? A dini si të njihni ushqimet që janë modifikuar gjenetikisht dhe si të njihni frutat dhe perimet organike ose mishin? Truket se si të zbuloni filluan të përhapen në internet.

Ushqimet e modifikuara gjenetikisht duhet të etiketohen

Sipas ligjeve dhe rregulloreve të Bashkimit Evropian, shitësi është i detyruar të etiketojë ushqimet e modifikuara gjenetikisht. Ju duhet të gjeni informacionin se ushqimi është rritur (në rastin e blerjes së mishit, se kafshët janë ushqyer me ushqim të modifikuar gjenetikisht) në paketim ose në një tabelë njoftimesh.

Cilat janë ushqimet e modifikuara gjenetikisht?

Këto janë ushqime që janë modifikuar gjenetikisht në laboratorë – shpesh për arsye të tilla si rritja më e madhe, qëndrueshmëria ose rezistenca. Kafshët e rritura për mish ndonjëherë ushqehen, për shembull, me foragjere të rritura falë modifikimeve gjenetike.

Asnjëherë nuk janë bërë studime për të vërtetuar se ushqimet e modifikuara gjenetikisht janë të rrezikshme për shëndetin, por shumë njerëz i shmangin nga frika. Dhe është e vërtetë që sa më natyral të jetë ushqimi që hamë, aq më i natyrshëm dhe më i lehtë është për trupin tonë të tretet.

Foto: Shutterstock

A mund ta dalloni një ushqim të modifikuar gjenetikisht nga barkodi i tij?

Në internet filloi të përhapet informacioni që ju mund të njihni ushqimin e modifikuar gjenetikisht, për shembull, nga numrat në barkodin e produktit. Është e pakuptimtë – barkodet përdoren për të ngarkuar shpejt mallrat në arka (dhe për një pasqyrë të dyqanit – për shembull, kur grumbullohen mallra ose inventarë). Barkodet ose PLU-të shpesh krijohen nga vetë dyqanet sipas rregullave të brendshme dhe nuk mund të lexoni vërtet nga numrat e tyre se si është prodhuar çdo artikull ushqimor.

Mbështetuni në BIO

Produktet organike gjithashtu duhet të etiketohen saktë – me to, ju keni avantazhin që, ndryshe nga ushqimet e modifikuara gjenetikisht, prodhuesit dhe shitësit duan të mburren me lëndët e para organike, kështu që në thelb ato janë gjithmonë të etiketuara saktë.

Foto: Shutterstock