Dieta

Gratë çeke filluan të gatuanin patate edhe me një rrjetë nga dyqani. Pasi ta provoni, nuk do të dëshironi asgjë tjetër

15views

Kushdo që nuk i pëlqen patatet duhet të aplikojë! Sigurisht që nuk do të ketë shumë duar lart. Patatet janë një pjatë anësore aq e shijshme, shpërblyese dhe e ndryshueshme që të gjithë do të zgjedhin. Më të zakonshmet janë të ziera, të skuqura, të skuqura, të pjekura ose të pjekura në pure. Dhe sigurisht që ka mënyra të tjera për t’i përgatitur ato. E vetmja negative është gërvishtja dhe prerja në feta, që na merr pak kohë dhe që eliminohet me oriz ose makarona.

Sidoqoftë, një vegël mjaft interesante ka filluar të përhapet në internet, të cilën adhuruesit e patates dhe kundërshtarët e gërvishtjes së tyre patjetër do ta vlerësojnë. Por mund ta përdorni vetëm nëse do të gatuani pure patatesh ose pure për drekë.

Goditje pa gërvishtje

Ndoshta nuk do ta mendonit, por nëse blini patate në një qese rrjetë, mund t’i gatuani me të gjithë paketimin. Mënyra se si i solle në shtëpi. Rrjetat janë mjaft të mëdha për të larë patatet në rrjetë. Dhe më pas i vendosni ato dhe paketimin në tenxhere.

Do t’ju kursejë shumë punë. Kur të jenë gatuar, mjafton t’i shtrydhni përmes rrjetës dhe vetëm pjesa e brendshme e tyre do të shtyhet jashtë. Lëvoret mbeten të bllokuara mirë brenda rrjetës.

Si të ruani patatet

Dhe si t’i ruani siç duhet patatet në mënyrë që ato të qëndrojnë të freskëta për aq kohë sa të jetë e mundur? Nëse i keni blerë ato qese plastike, nxirreni në shtëpinë mënyrë që të marrin frymë lirisht.

Edhe nëse janë të pista, sigurisht mos i lani para se të vendosni t’i gatuani. Papastërtia i mbron nga prishja e parakohshme dhe patatet e lagura mund të fillojnë të mykohen.

Ruani ato në një vend të freskët dhe të errët, por jo në frigorifer. Në temperatura shumë të ulëta, niseshteja shndërrohet në sheqerna, gjë që ndikon negativisht në shijen që rezulton e zhardhokëve. Pak njerëz shijojnë patatet e ëmbla të papritura.

Foto: Shutterstock

Kujdes për gjelbërimin

Nëse zhardhokët janë të gjelbër, kjo do të thotë se ato ndoshta janë ruajtur në diell. Kryesisht kjo ngjyrë nënkupton vetëm një rritje të padëmshme të klorofilit. Por mund të nënkuptojë gjithashtu rritja e përmbajtjes së përbërjes toksike solaninee cila në sasi më të madhe shkakton dhimbje koke dhe të përziera.

Solanina është e përqendruar kryesisht në lëkurat dhe lastarët, kështu që nëse qëroni një patate me njolla të gjelbra, do të shpëtoni nga rreziku. Por nëse është e gjelbër e plotë, më mirë ta hidhni. Përveç komplikimeve të mundshme shëndetësore, as nuk do ta shijoni. Është kryesisht e hidhur.

Mos ruani patatet së bashku me qepët. Kjo për shkak se lëshon gaz, gjë që bën që patatet tuaja të prishen më shpejt.

Keni gatuar shumë patate dhe nuk keni kohë t’i përdorni? Nuk ka rendesi, patate të gatuara ti mundeshndryshe nga e papërpunuara, në një enë hermetike ngrijë.

Foto: Shutterstock