Dieta

Humbja e peshës: A ju ndihmon stërvitja 12-3-30 të humbni peshë? Çfarë është dhe cilat janë përfitimet e tij?

9views

Ecja në rutine është një mënyrë e thjeshtë për të filluar ushtrimet dhe për të humbur peshë. Një nga metodat më të njohura dhe më efektive që ndihmon në humbjen e peshës është trajnimi me rutine 12-3-30, i cili vitet e fundit ka fituar mijëra ndjekës në mbarë botën.

Stërvitja është e thjeshtë: Vendosni rutinen në pjerrësia 12 (ose më e ulët – zgjidhni një prirje sfiduese për nivelin tuaj të fitnesit!) me shpejtësi 3 milje në orë dhe ecni për 30 minuta.

Ky ushtrim nuk kërkon shumë kohë, por nëse e bëni vazhdimisht, mundet përmirësojnë qëndrueshmërinë dhe ndihmojnë në humbjen e peshës. Një nga arsyet pse është kaq popullor është se mund t’i japë këto rezultate pa nevojën e ekzekutimit!

Ecja ka më pak ndikim dhe më pak gjasa të shkaktojë lëndime sesa vrapimi, dhe ka shumë përfitime të rëndësishmetë tilla si ulja e presionit të gjakut dhe kolesterolit, rritja e metabolizmit, përmirësimi i shëndetit mendor duke reduktuar ankthin dhe depresionin, madje duke reduktuar rrezikun e disa llojeve të kancerit.

Trendi 12-3-30 mori hov kur ndikuesi i shëndetit dhe bukurisë Lauren Giraldo postoi një video të ngjashme në YouTube dhe Tiktok, duke fituar mbi 2.8 milionë pëlqime.

Siç tha ajo, kjo stërvitje e veçantë e ndihmoi atë të humbiste mbi 13 kilogramë dhe ta mbante atë. “Kisha shumë frikë nga palestra. Nuk më motivoi, por tani po shkoj ta bëj këtë gjë dhe mund të ndihem mirë me veten”, tha ai në TikTok, duke shtuar se “tani mezi pres ta bëj. Është koha ime personaletheksoi ai.

Ndikuesi zgjidhni numrat 12, 3 dhe 30 sepse pjerrësia më e madhe në rutine në palestrën e saj ishte 12, asaj nuk i pëlqen të vrapojë dhe tre milje në orë i dukeshin si një ritëm i mirë dhe i shpejtë ecjeje dhe gjyshja e këshillonte gjithmonë të ushtronte të paktën 30 minuta çdo ditë. !

Është e qartë se intensiteti dhe intensiteti i stërvitjes është personal për të, kështu që njerëzit duhet të marrin parasysh të tyren niveli i fitnesit dhe qëllimet e tyre kur e provojnë dhe bëjnë rregullime sipas nevojës.

Çfarë është stërvitja “12-3-30”.

Stërvitja udhëhiqet nga tre cilësime në rutine:

  • Pjerrësia: 12
  • Shpejtësia: 3 mph
  • viti: 30 minuta

Fizoterapistja e komentoi këtë trajnim për SOT Vijay Daryanani i cili është gjithashtu një trajner në Qendrën Ambulatore Spaulding, një spital i lidhur me Shkollën Mjekësore të Harvardit. Sipas tij, ecja për 30 minuta është një synim i arritshëm për shumicën e njerëzve. Shpejtësia është gjithashtu e mirë, por pjerrësia kërkon vëmendje.

Trajneri i këshillon njerëzit të japin shumë vëmendje ndaj qëndrimit të trupit ato gjatë ecjes në një pjerrësi. “Kur stërvit dikë, unë do ta rregulloj pjerrësinë në mënyrë të sigurt dhe me udhëzim për të mbajtur qëndrimin, ekuilibrin dhe ritmin. Pjerrësia e rutines është e ngjashme me ecjen në kodra, gjë që ushtron strese të ndryshme në sistemin muskuloskeletortha ai.

Sipas videos së TikTok të Giraldo, ajo vetë e bën stërvitjen përafërsisht pesë herë në javë dhe e ndihmoi të humbiste shumë peshë. “Padyshim që vura re ndryshimet në trupin tim, por isha më i lumtur me ndryshimet që ndjeva mendërisht”, tha ai. “Unë krenohesha me veten çdo ditë kur hipja në rutine dhe kisha 30 minuta “kohë për mua”. Ndihem i realizuar sa herë që e bëjai shtoi.

Përfitimet e stërvitjes “12-3-30”.

Ecja ka shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë: Përmirësimin e shëndetit kardiovaskular dhe presionit të gjakut, kontrollin e sheqerit në gjak dhe reduktimin e rrezikut të diabetit, rritjen e metabolizmitndihmon në humbjen dhe mirëmbajtjen e peshës dhe rritjen e kapacitetit aerobik.

Departamenti Amerikan i Shëndetësisë rekomandon 150 minuta ushtrime aerobike me intensitet të moderuar në javë. Duke e bërë atë stërvitje 12-3-30 pesë herë në javë ju jeni mirë

duke ecur është gjithashtu një alternativë për ata që nuk duan të vrapojnë, ata me probleme kyçesh, por shtimi i një pjerrësie në ecjet tuaja rrit intensitetin dhe e bën atë një stërvitje më sfiduese.

Gjithashtu ka përfitime tonifikuese për pjesën e poshtme të trupit. Ecja në një pjerrësi do aktivizoni muskujt e këmbëve ju më shumë se të ecni në tokë të sheshtë. Kjo do ta bëjë stërvitjen më intensive për muskujt e kraharorit, kofshët dhe kuadratet, ndërkohë që do të rrisë edhe rrahjet e zemrës.

A mund t’ju ndihmojë stërvitja “12-3-30” të humbni peshë?

Humbja graduale dhe e qëndrueshme e peshës prej rreth 1 deri në 2 kilogramë në javë është optimale për ruajtjen e peshës, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Në përgjithësi, për të humbur 1 deri në 2 kilogramë në javë, duhet djeg 500 deri në 1000 kalori më shumë se sa konsumoni çdo ditë përmes një diete me kalori më të ulët dhe aktivitetit të rregullt fizik, shpjegojnë ekspertët e Mayo Clinic.

Ecja për 30 minuta djeg rreth 125 kalori dhe shtimi i një pjerrësie do të rrisë djegien e kalorive. Pra, me ndryshime të shëndetshme diete, stërvitja 12-3-30 ka potencialin për të djegur kaloritë e nevojshme për humbje peshe e qëndrueshme, graduale.