Dieta

Ideja e agjërimit dhe agjërimit. A ka kuptim t’i mohoni vetes ushqimin?

8views

Posto kuptohet kryesisht si vullnetare dhe e plotë të përmbahen nga ngrënia e disa ushqimeve për një periudhë të caktuar kohore. Por këtë koncept do ta përdorim edhe kur flasim duke u përmbajtur nga kënaqësitë e caktuara (dhe secili le të thotë atë që do të thotë për ta). Të dyja qëndrimet në mbarë botën janë të motivuara kryesisht nga arsye shëndetësore, kulturore ose fetare.

Një periudhë e veçantë sapo ka përfunduar në Kishën Katolike, Periudha e kreshmës, që zgjat më shumë se një muaj – një kohë pendimi që synon të përgatisë besimtarët të përjetojnë misterin më të madh të besimit. Përveç namazit dhe zekatit, agjërimi është një element i rëndësishëm i kësaj periudhe. Supozohet të ketë një efekt pozitiv në shpirt dhe në trup. Për shumë, kjo është një mundësi për t’u përmbajtur nga konsumimi i ëmbëlsirave ose alkoolit. Në ditë si Sidoqoftë, të mërkurën e hirit dhe të premten e mirë ka një agjërim të rreptë që konsiston në ndalimin nga ngrënia e mishit dhe kufizimin e numrit të vakteve (që është një kombinim i agjërimit cilësor dhe sasior). Sipas rregulloreve të kishës, numri i vakteve të konsumuara është i kufizuar në tre, duke përfshirë dy vakte të lehta dhe një vakt të plotë. Ne gjithashtu duhet të agjërojmë të Shtunën e Madhe derisa të kthehemi në shtëpi me ushqimin e bekuar në kishë.

Në të kaluarën, agjërimi i rreptë ishte më i zakonshëm. Ajo duhej ndjekur, ndër të tjera: të gjitha të premteve dhe të shtunave të Kreshmës ose i ashtuquajturi Ditë të thata (ditët tremujore të agjërimit që mbulojnë të mërkurën, të premten dhe të shtunën, që ndodhin në fillim të secilës prej katër stinëve). Nga vaktet nuk u përjashtua vetëm mishi, por edhe produktet shtazore si vezët dhe produktet e qumështit. Siç thekson doktor Jan Łuczkowski në librin “Koha dhe kremtimi. Opoczyńskie”, “ndalimi i mbushjes së ushqimit kishte për qëllim të largonte mendimet e njeriut nga jeta e kësaj bote dhe ta kthente atë drejt shpirtit, Zotit dhe qiellit”. Kufizimet zbatoheshin edhe për lojërat dhe argëtimet e tjera.

Megjithatë, vlen të përmendet se paraardhësit tanë shpesh agjëronin jo vetëm sepse e diktonte devotshmëria. Njerëzit gjithashtu agjëronin nga natyra – gjendja e tyre financiare shpesh nuk lejonte ushqimin e plotë. Mishi dhe prodhimet e mishit ishin shumë të rralla në tryezat e shtresave më të ulëta shoqërore – zakonisht me rastin e festave familjare dhe fetare. Fisnikëria më e pasur mund të përballonte shumë më tepër. Përfaqësuesit e saj arritën në produkte që atëherë ishin sinonim i luksit, p.sh. frutat apo ëmbëlsirat ekzotike (shpesh në mënyrë të papërshtatshme, gjë që ishte në kundërshtim me të gjithë idenë e agjërimit). Zgjedhja natyrale në vend të mishit ishte peshku, por interesant ishte se besohej se të gjitha kafshët ujore mund të haheshin gjatë agjërimit. Ky grup përfshinte, për shembull,… kastorët. Kushti formal i agjërimit mbeti i përmbushur pavarësisht të gjitha mëkateve të vogla ose të mëdha. Nëse atëherë do të ishin në fuqi të njëjtat rregulla si në kohën e Bolesław Trimit, të gjithë do të agjëronin. Sipas rrëfimit të kronistit gjerman Thietmar, njerëzit që e prishnin agjërimin do të përfundonin me dhëmbë të thyer.

Sot, motivimi për të agjëruar është shumë më rrallë feja. Sot, në shumicën e rasteve, bëhet fjalë për shëndetin dhe një trup të hollë. Megjithatë, “mundësitë” që dëgjojmë shpesh bëhen nxitje për të agjëruar. Për shembull, të premteve, kur disa njerëz përpiqen të përmbahen nga mishi.

Por a ia vlen agjërimi? A është agjërimi i shëndetshëm?

Shumë studime kanë shqyrtuar përfitimet dhe rreziqet e duke hequr dorë nga ushqimi për një ditë, duke përfshirë mënyrën se si ndikon në humbjen e peshës. Rezulton se kjo lloj qasje ka shumë përfitime.

Pavarësisht nëse një person agjëron apo jo, trupi ka ende nevojë për energji. Burimi kryesor i saj është glukoza. Kur kërkojmë “karburant biologjik”, nuk duhet të arrijmë tek ajo që na vjen më parë në mendje – pra ëmbëlsirat, por tek perimet, produktet e drithërave, bishtajoret dhe frutat.

Mëlçia dhe muskujt e ruajnë glukozën dhe e lëshojnë atë në qarkullimin e gjakut kur trupi ka nevojë për të. Gjatë agjërimit, ky proces ndryshon. Pas rreth tetë orësh pa ushqim, mëlçia do të përdorë rezervat e fundit të glukozës dhe a trupi do të kalojë në modalitetin e agjërimit. Hulumtimet kanë treguar se glukoneogjeneza – procesi i shndërrimit të prekursorëve pa sheqer në glukozë – rrit numrin e kalorive të djegura. Megjithatë, këto burime përfundimisht do të shterohen. Metabolizmi juaj do të ngadalësohet dhe trupi juaj do të fillojë të djegë indet e muskujve për energji. Megjithatë, kjo nuk do të ndodhë shpejt. Për ata që e ndërpresin agjërimin pas 24 orësh, siç theksohet, nuk ka një kërcënim të tillë.

Agjërimi ndoshta rregullojnë tretjen dhe mbështesin funksionin e duhur të zorrëvedhe gjithashtu mund të ndihmojë normalizimi i ndjenjës së urisë. Ndoshta nxisin humbjen e peshës, por jo për të gjithë. Në një studim, njerëzit obezë që agjëronin me ndërprerje për 12 muaj humbën pak më shumë peshë sesa ata që ndiqnin një dietë tradicionale, por rezultatet nuk ishin statistikisht domethënëse. Studiuesit thonë se respektimi i një orari të rregullt të agjërimit mund të jetë i vështirë për t’u mbajtur. Për më tepër, ata pajtohen se është e lehtë të shkatërrosh suksesin tënd duke ngrënë meze të lehtë ditën tjetër. Ditët e agjërimit, theksojnë ata, mund të ofrojnë edhe një ndjenjë të rreme sigurie, e cila na bën të shpërfillim zakonet pozitive të të ngrënit në ditët kur nuk agjërojmë.

Agjërimi me ndërprerje nxit kontrollin e sheqerit në gjak. Disa studime kanë treguar gjithashtu se mund ndihmojnë në uljen e niveleve të inflamacionit (dhe inflamacioni mund të përfshihet në zhvillimin e sëmundjeve kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe kancerin). Përfshihet edhe agjërimi i rregullt me presion të ulët të gjakut, duke ulur nivelin e kolesterolit “të keq” dhe triglicerideve.

Agjërimi mund të ndikojë edhe në tru – mund të përmirësojë funksionet e tij dhe të parandalojë çrregullimet neurodegjenerative. Megjithatë, nevojiten kërkime të mëtejshme për të konfirmuar qartë këtë.

Studimet e kafshëve kanë treguar se kjo është interesante agjërimi mund të… vonojë plakjen. Në një studim, minjtë që agjëronin çdo të dytën ditë përjetuan një shkallë të vonuar të plakjes dhe jetuan deri në 80 për qind më gjatë. më gjatë se minjtë që hanin si zakonisht.

Pavarësisht kaq shumë përparësive të agjërimit njëditor, nuk do të jetë një zgjidhje e mirë për të gjithë. Nëse dëshironi të filloni agjërimin dhe keni probleme shëndetësore, konsultohuni me një specialist. Kjo duhet të bëhet, për shembull, nga njerëzit me diabet, me një histori të çrregullimeve të të ngrënit ose njerëzit që marrin medikamente me ushqim.

Nëse agjërimi i rregullt njëditor mund të ketë një ndikim të tillë në shëndetin tonë, agjërimi që zgjat më shumë se një ose dy ditë ata duhet të punojnë shumë më mirë. A është vërtet kështu? NR.

Duke hequr dorë nga disa produkte për një periudhë më të gjatë kohore, ne nuk i sigurojmë trupit vitaminat dhe mineralet e nevojshme. Gjatë agjërimit, rezervat ndërqelizore të magnezit dhe kaliumit, të cilat janë të nevojshme për funksionimin e duhur të zemrës, mund të shterohen. Pasojat mund të jenë tragjike. Humbja e sasive të konsiderueshme të natriumit mund të çojë, ndër të tjera, në: te çrregullimet e vetëdijes. Pa lëndë ushqyese thelbësore, imuniteti ynë gjithashtu do të vuajë.

Agjërimi afatgjatë ajo gjithashtu ndikon në muskujt – kjo çon në një ulje të përmbajtjes së indeve të muskujve dhe forcës së muskujve. Mund të ndodhin edhe çrregullime të tretjes dhe të përthithjes.

Efektet e agjërimit të zgjatur përfshijnë gjithashtu: luhatje të rënda të humorit, mungesë energjie, nervozizëm. Siç e kemi përmendur tashmë, agjërimi ul presionin e gjakut, kështu që mund të ndiheni të dobët, marramendje ose të përzier.

Forma e agjërimit që kohët e fundit është bërë më e njohura është: agjërimi me ndërprerje, i njohur gjithashtu si dieta IF (Agjërimi me ndërprerje). Supozimi kryesor i këtij modeli ushqyes është të konsumojë të gjithë kërkesën për kalori gjatë të ashtuquajturës dritare ushqyese, pra brenda periudhës kohore të caktuar. Përdoret më shpesh versioni 16/8, sipas të cilit nuk hahet ushqim për 16 orë. Në një dritare të ngrënies tetë-orëshe, hahen tre deri në pesë vakte – ushqyese dhe të balancuara. Kur dritarja mbyllet, kthehemi në agjërim. Çfarë efektesh sjell kjo?

– Për disa njerëz, agjërimi me ndërprerje në fakt mund të jetë efektiv, veçanërisht kur qëllimi është ulje në peshë. Kufizimi i ushqimit në një dritare specifike të ngrënies shpesh redukton madhësinë e porcioneve dhe, rrjedhimisht, kaloritë e konsumuara gjatë ditës. Një efekt anësor mund të jetë pesha më e ulët e trupit – tha dietologia klinike Roksana Środa në një intervistë me Interia ZDROWIE (më shumë KETU). Megjithatë, mund të presim rezultate, me kusht që t’i kushtojmë vëmendje, me një orë në dorë.

Megjithatë, ka më shumë për agjërimin me ndërprerje një mënyrë për të humbur peshë, por edhe për të përmirësuar shëndetin tuaj. Përdorimi i agjërimit të ndërprerë në afat të gjatë përfshin: rregullon metabolizmin e sheqerit në trup, përmirëson ndjeshmërinë ndaj insulinës, balancon parametrat e metabolizmit të lipideve, redukton inflamacionin dhe madje përmirëson cilësinë e gjumit.

A po pyesni veten për këtë? A është më mirë për ju agjërimi njëditor apo agjërimi me ndërprerje? Mos harroni se gjëja më e rëndësishme është të zbatoni parimet e të ushqyerit të shëndetshëm. Numri i duhur i vakteve, në kohën e duhur, kufizimi i konsumit të sheqernave të thjeshta, kripës dhe mishit, fokusimi tek perimet, frutat, produktet me drithëra integrale dhe yndyrat me cilësi të lartë do të përmirësojë funksionimin e trupit tonë.

LEXO GJITHASHTU:

Renditja e dietës për vitin 2022. Një dietë ka mbretëruar supreme për pesë vjet

Çfarë të shërbejmë për tryezën e Pashkëve?

Si të humbni peshë në mënyrë efektive? Besimi në këto mite nuk do të ndihmojë