Dieta

Lëpa juaj nuk do të thahet më kurrë. Qëndron i freskët për 3 muaj pas gatimit, falë këshillave të përcjella nga nëna te vajzat

13views

Lënga është një nga bazat e kuzhinës sonë. Ata kanë shije të shkëlqyeshme, na ofrojnë lëndë ushqyese dhe kolagjen të rëndësishëm dhe gjithashtu na mbajnë ngrohtë. Ndonjëherë, megjithatë, ndodh që supa të jetë e pangrënshme pas disa orësh. Pse supa bëhet e thartë dhe si ta parandaloni atë?

Dreka e së dielës pa lëng mishi?

Në shumë familje, ne nuk mund ta imagjinojmë drekën e së dielës pa lëng mishi. Në fund të fundit, shija dhe aroma e tij e bëjnë ditën e festës unike. Ne të gjithë ulemi në tryezë së bashku dhe mund të diskutojmë temat tona të preferuara. Ndërkohë, ngopemi me një supë cilësore dhe dita jonë është krejtësisht e mirë.

Çfarë është përgjegjëse për thartirën e lëngut?

Përbërës të caktuar përshpejtojnë drejtpërdrejt procesin e fermentimit në supë. Nëse i lini në supë, ato mund të shkojnë keq në vetëm disa orë. Cilat janë këto ushqime?

Është kjo palë që rezulton që supa të bëhet e pangrënshme. Gjyshet tona e dinin mirë këtë fakt dhe u përpoqën t’i hiqnin perimet nga lëngu menjëherë pasi të mbaronte gatimi.

Përveçse shkaktojnë thartirë, perimet në supë ndikojnë negativisht edhe në shijen e saj. Sigurisht që jo gjatë gatimit, nuk është kështu. Por pasi mbaron, i takon jashtë lëngut.

Foto: Shutterstock

Po mishi në supë?

Mishi në supë është një situatë krejtësisht e ndryshme. Lënia në lëng mishi nuk ndikon negativisht në shijen e tij. Vetë mishi gjithmonë bëhet i thartë pasi hiqet nga lëngu dhe bëhet gome dhe i pangrënshëm. Nga ana tjetër, nëse e lini në supë, do të mbetet e shijshme dhe e butë.

Supa zgjat një kohë shumë të gjatë

Lëreni lëngun e freskët të ftohet në ballkon në muajt e dimrit. Në verë, duhet të ruhet në një lavaman të mbushur me ujë të ftohtë. Më pas lëngun vendoseni në frigorifer, ku do të qëndrojë për disa ditë. Por ju gjithashtu mund të ngrini bazën e shkëlqyer për drekë. Supa do të ruhet në mënyrë të sigurtë në frigorifer deri në tre muaj.

Kur e ngrohni lëngun, përdorni gjithmonë vetëm sasinë që do të konsumoni menjëherë. Nuk këshillohet ta ngrohni këtë supë në mënyrë të përsëritur.

Foto: Shutterstock