Dieta

Mashtrim në arkat e vetë-shërbimit. Çekët kanë mësuar t’i shmangin, por kjo nuk është e ligjshme

7views

Njerëzit përballen me situatën e vështirë të jetës në formën e rritjes së kostove të jetesës në mënyra të ndryshme. Disa gjejnë një punë të dytë, të tjerë prezantojnë kursimet e shtëpisë dhe të tjerë për fat të keq vendosin të shfrytëzojnë mangësitë e sistemeve të ndryshme në avantazhin e tyre.

Vend për mashtrim

Ka disa kohë që në dyqanet çeke funksionojnë kasat e vetë-shërbimit, të cilat fillimisht kishin për qëllim lehtësimin e shitësve të mbingarkuar, pasi njerëzit mund ta shënojnë blerjen e tyre dhe ta paguajnë vetë.

Për një kohë të gjatë, çekët konservatorë e injoruan këtë mënyrë pagese dhe preferuan të qëndronin në radhë të gjata në arkat tradicionale. Shpesh me argumentin se arkat e vetë-shërbimit ndërtoheshin nga supermarketet për të hequr punën e arkëtarëve. Nuk është aspak kështu, sepse stafi në dyqane është i pakët dhe të gjithë të interesuarit do të gjejnë vend këtu, por shumë nuk e lanë thjesht të sqarohej.

Në fund të fundit, me kalimin e viteve, shumë njerëz kanë marrë në mëshirën e tyre arkat e vetë-shërbimit dhe sot nuk janë më të uritur për zbrazëti. Fatkeqësisht, kohët e fundit ka pasur gjithnjë e më shumë njerëz që kanë vendosur ta përdorin këtë sistem në avantazhin e tyre, në një mënyrë që është padyshim e papranueshme.

Çekët kanë gjetur mënyra për të mashtruar dyqanet në arkat e vetë-shërbimit. Edhe pse këto sisteme zbulojnë shumë, ato janë larg të qenit 100% të besueshme dhe ka disa mënyra për t’i mashtruar. Zakonisht askush nuk e vëren fare.

Foto: Shutterstock

E pabesueshme ajo që kanë dalë

Një metodë e zgjeruar është, për shembull, ngjitja e barkodeve. Një person thjesht merr shishen më të shtrenjtë të alkoolit në dyqan dhe ngjit një etiketë mbi të, për shembull nga birra ose vera. Më pas ai skanon dhe e vendos artikullin e shtrenjtë në çantë, por paguan vetëm një pjesë të çmimit të tij.

E njëjta gjë ndodh, për shembull, kur blejmë mish, i cili është bërë shumë i shtrenjtë dhe nuk bën përjashtim kur kushton disa qindra korona. Megjithatë, nuk ka asgjë më të thjeshtë se sa të peshoni të njëjtën sasi patate, të keni të printuar një etiketë dhe më pas të ngjisni çmimin e mishit. Në vend të, për shembull, 300 korona, do të paguani vetëm dy korona.

Aty ku frutat dhe perimet peshohen deri në arkë, atëherë truket e tjera janë të mundshme. Nëse keni, për shembull, rrush ose fruta të tjera më të shtrenjta, mund të zgjidhni në arkë që të jetë, për shembull, një qepë që kushton disa kurora.

Klientët që angazhohen në praktika të ngjashme të padrejta shpesh justifikohen me veten duke thënë se dyqanet i bëjnë çmimet të pakuptimta dhe se nuk është e mundur të paguhen shuma të tilla për mallrat bazë. Megjithatë, kjo nuk e ndryshon faktin se kjo nuk duhet bërë.

Foto: Shutterstock