Dieta

Mos pini kafe në mëngjes, këshillon mjeku. Merrni atë para gjumit, gjëra të mëdha do të ndodhin

8views

Kafeja është stimuluesi më i popullarizuar në botë. Të gjithë e dinë se nëse pinë këtë pije, do t’i ndihmojë ata të performojnë më mirë dhe të përqendrohen. Përkundrazi, nuk është mirë të konsumojmë kafe kur duam të flemë dhe të pushojmë. Në përgjithësi supozohet se efekti më i madh nga kafeja do të jetë në mëngjes, kur një person duhet të zgjohet pas një nate të gjatë për të filluar.

Gjumi gjatë ditës nuk është tabu

Por a është kjo qasja e duhur? Neurologu Brice Faraut nuk mendon kështu. Ky mjek e ka kaluar gjithë karrierën e tij duke u marrë me ndikimin e çrregullimeve të gjumit në shëndetin e organizmit. Ai madje shkroi një libër mbi këtë temë, Saved by the Siesta, ku u rekomandon njerëzve që të mos pinë kafe në mëngjes, por në vend të kësaj të përfitojnë nga efektet e saj dhe ta pinë para gjumit.

Në këtë rast nuk po flasim për gjumin e natës, por për gjumin e ditës. Faraut, si shumë mjekë të tjerë, është një mbështetës i madh i siestave, d.m.th. i kohës kur një person bën një sy gjumë gjatë ditës dhe i ashtuquajturi rimbush bateritë e tij. Edhe pse ky trend ende nuk ka mbërritur plotësisht në Republikën Çeke, në shumë vende perëndimore është e zakonshme që punonjësit të “marrin frymë” edhe në punë.

Ka prova shkencore që dremitjet gjatë ditës mund të kurojnë lodhjen ekstreme dhe gjithashtu veprojnë kundër përgjumjes, dhimbjes, dobësimit të imunitetit, presionit të lartë të gjakut ose stresit.”, tha doktori për New York Post. Dhe ai këshillon njerëzit që këtë gjumë ta kombinojnë me kafe. Ata duhet ta marrin këtë njëzet deri në tridhjetë minuta para se të shkojnë në shtrat për ditën.

Foto: Shutterstock

Kafeja para se të flini do t’ju nxisë

Duhen rreth tridhjetë minuta para se kafeina e konsumuar të fillojë të veprojë në tru dhe ta stimulojë atë. Kështu, ndërkohë, do të bini përsëri në gjumë të qetë, por kafeina tashmë do të fillojë të funksionojë gjatë gjumit. Falë kësaj, do të zgjoheni shumë më të pushuar dhe fjalë për fjalë të rimbushur me energji.

Edhe në këtë drejtim, megjithatë, është e nevojshme të respektohen disa rregulla. Ju nuk duhet ta bëni këtë sy gjumë gjatë ditës shumë vonë pasdite. Pas orës së pestë, tashmë do të ishte kundërproduktive, veçanërisht në kombinim me kafenë. Kështu do të shqetësonit gjumin tuaj të natës. Ju duhet të keni një hendek prej të paktën gjashtë orësh midis tij dhe pushimit ditor, por mundësisht më shumë.

Është gjithashtu e rëndësishme të vëzhgoni kohëzgjatjen e rekomanduar të gjumit ditor. Duhet të jetë vërtet i shkurtër dhe nuk duhet të kalojë tridhjetë minuta. Përndryshe, do të bini në një gjumë të thellë dhe zgjimi nuk do të jetë aspak i këndshëm.

Foto: Shutterstock, burimi: