Dieta

Obeziteti është një sëmundje si çdo tjetër. Duhet të trajtohet

11views

Për të kuruar në mënyrë efektive obezitetin, hapi i parë duhet të jetë shumë i plotë diagnostikoni personin që vuan prej tij – si nga ana mjekësore ashtu edhe psikologjike. Ndryshimi i dietës suaj vetëm mund të ketë efekte afatshkurtra ose të mos ketë efekte fare nëse problemi lidhet me çrregullime të tjera. – Është e rëndësishme që pacienti të shikohet në mënyrë holistike. Ndihmojeni atë të humbasë peshën, por edhe të identifikojë shkaqet e obezitetit – në mënyrë që të minimizoni rrezikun e shtimit të peshës përsëri. Shpesh, duhet të zgjidhni edhe një rrugë që do t’ju lejojë të kuroni komplikimet që vijnë nga indet e tepërta dhjamore. Dhe, siç e dimë, mund të ketë shumë prej tyre. Vetëm një kujdes i tillë gjithëpërfshirës, ​​shpesh ndërdisiplinor nga specialistë të ndryshëm sjell rezultate të qëndrueshme – thotë dietologia Ewa Gajko nga Qendra e Trajtimit të Obezitetit Grupa Medyczna, e cila është e specializuar në këtë lloj terapie për mbi 20 vjet.

Obeziteti mund të ketë shkaqe të ndryshme. Metabolizmi tashmë është i programuar nga dieta e nënës gjatë shtatzënisë, pavarësisht nëse ajo kishte diabet apo peshën e fëmijës në lindje. E fituar gjatë gjithë jetës çrregullime hormonale, rezistencë ndaj insulinës, diabeti ose SIBO Këta janë faktorë të tjerë që sipas ekspertëve shoqërohen edhe me mbipeshën. – Problemi mund të rezultojë nga gjendje jonormale metabolike të trupit, prandaj ne gjithmonë e diagnostikojmë me detaje çdo pacient obez. Më shpesh, megjithatë, mbipesha dhe obeziteti janë rezultat i konsumimit të rregullt të më shumë kalorive sesa na duhen – shpjegon specialistja.

Obeziteti më së shpeshti shkaktohet nga zakonet e këqija të të ngrënit. E para prej tyre janë formuar tashmë në fëmijëri. Nga zakoni, ne hamë produkte dhe vakte jo të shëndetshme që janë shumë kalorike, në kohë të gabuara dhe të papërshtatshme për sasinë e aktivitetit fizik dhe stilin e jetesës. Kjo është ajo që ndodh aspekti psikologjikkur kapim diçka për të ngrënë jo se jemi të uritur, por për të kënaqur një deficit tjetër.

Bazuar në një intervistë të detajuar, një dietolog i mirë duhet të përcaktojë jo vetëm se çfarë dhe sa ha një person, por edhe pse dhe në çfarë situatash ai ose ajo konsumon sasi të tepërta ushqimi. Prandaj, njohja e psikodietikës mund të jetë e dobishme. Në këtë aspekt, roli i vendeve si ky i yni është shumë i rëndësishëm. Modelet e sjelljes së dëmshme shpesh janë të pavetëdijshme ose pacientët nuk dinë si t’i trajtojnë ato. Ne edukojmë çdo person, duke i kushtuar vëmendje zakoneve dhe duke i mësuar se si t’i ndryshojnë ato. Ne ju tregojmë se si të kontrolloni sjelljen tuaj. Ne shpjegojmë se nga vjen dëshira për të ngrënë, etj. Mund të mësoni ta kontrolloni atë. Dhe do të thosha se është një domosdoshmëri, përndryshe humbja e peshës mund të shpërdorohet shpejt – shton Ewa Gajko.

Në trajtimin e obezitetit, është i nevojshëm një modifikim i plotë i menusë. Më shpesh, dietologët, ndihma e të cilëve mund të përdorni, krijojnë një plan ushqimor të individualizuar, duke marrë parasysh produktet dhe pjatat që i pëlqejnë pacientit. Kjo e bën dietën të këndshme.

Që të funksionojë më gjatë, pacientit nuk i mjafton të përdorë disa receta të gatshme. Ai gjithashtu duhet të mësojë të kompozojë ushqime të shëndetshme që janë të përshtatshme për të. Ky lloj ushqimi duhet të praktikohet në mënyrë që të bëhet zakon.

Është gjithashtu e rëndësishme që dieta e reduktimit duhet të modifikohet në përputhje me rrethanat, duke e përshtatur atë me nevojat shëndetësore, nëse keni probleme shtesë, për shembull, me insulinën, kolesterolin, acidin urik, mangësi të disa lëndëve ushqyese ose zorrëve. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që në fillim të kryhet një hulumtim i detajuar.

Njerëzit që vuajnë nga obeziteti janë shpesh të lodhur nga i gjithë procesi i humbjes së peshës. Është e rëndësishme që ata të jenë të vetëdijshëm se është e mundur të përdoren ilaçe moderne ose t’i nënshtrohen operacionit të bypass-it të stomakut.

Pacientët me obezitet shumë të lartë, madje edhe me obezitet kërcënues për jetën, informohen nga ne për mundësinë e mbështetjes së trajtimit farmakologjik – thotë një dietologe nga Qendra e Trajtimit të Obezitetit Grupa Medyczna. – Përdoret më shpesh droga, e disponueshme dhe e regjistruar për marketing në Poloni, redukton ndjeshëm ndjenjën e urisë. Si rezultat, pacienti ha më pak kalori, dhe pjesa tjetër e nevojave të trupit për energji furnizohen nga indet dhjamore. Megjithatë, efektiviteti i trajtimit të drogës ndryshon nga personi në person.

Ashtu si në rastin e vetë dietës, është gjithashtu e rëndësishme ndryshimi i zakoneve të të ngrënit paralelisht, gjë që do të lejojë shmangni efektin yo-yo. E njëjta gjë vlen edhe për kirurgjinë e bypass-it të stomakut dhe metodat e tjera bariatrike. Trajtimet zakonisht sjellin rezultate të shpejta dhe spektakolare në formën e humbjes së peshës, por në mënyrë që rezultatet të jenë të përhershme, duhet të punoni në një qasje të përshtatshme për të ushqyerit pas operacionit.

Indi i tepërt yndyror mund të nënkuptojë shumë ndryshime negative në funksionimin e trupit. Në vetvete, ndikon në nivelin e oreksit. Prandaj, njerëzit mbipeshë shpesh bien në një “rreth vicioz”. Ata hanë pa u ndjerë të ngopur pas një vakti. Ata vendosin të vazhdojnë të hanë, gjë që bën që indi dhjamor të vazhdojë të rritet. Dalja nga ky kurth fiziologjik pa ndihmë profesionale është shumë e vështirë.

Efektet sociale dhe psikologjike të obezitetit diskutohen rrallë. Shumë njerëz që vuajnë prej tij luftojnë me vetëbesim të ulët. Ata shpesh përballen me refuzim nga rrethinat e tyre, nuk mund të gjejnë punë ose partner, gjë që mund të kontribuojë në një humor të ulët. Zhvillimi i sëmundjeve që ndodhin bashkë dhe mungesa e aftësisë fizike në rritje mund ta bëjë gradualisht të pamundur kryerjen e aktiviteteve bazë të përditshme, e lëre më të arrijë të humbasë peshë në mënyrë të pavarur.

Prandaj, në rastin e pacientëve obezë, mbështetja e një specialisti apo edhe një ekipi ekspertësh është jashtëzakonisht e rëndësishme. Ato do t’ju ndihmojnë të përcaktoni shkakun e vërtetë të peshës së tepërt dhe më pas t’ju ndihmojnë të luftoni problemin, i cili shumë shpesh mund të jetë në mendjen e pacientit.

Baza e kujdesit dietik për një person obez janë takimet e rregullta përcjellëse. Fillimisht ato bëhen një herë në dy javë, më vonë mund të jenë më të rralla. Gjatë vizitave, pacienti vazhdimisht flet për ecurinë e tij dhe vështirësitë që lidhen me trajtimin. – Ne punojmë për atë që është më e vështirë për pacientin. Ne i tregojmë pacientit ushtrime të përshtatshme psikodietike dhe stërvitje që do ta ndihmojnë atë të përballojë problemet kur ndryshon zakonet e të ngrënit. Ato rrisin motivimin për të humbur peshë, ndërkohë që ju lejojnë të rifitoni një ndjenjë kontrolli mbi ushqimin që hani – thotë një dietologe nga CLO Grupa Medyczna.

Falë kujdesit të duhur dietik, Personat e trajtuar zakonisht humbin 2 deri në 4 kilogramë në muaj, në varësi të nivelit fillestar të yndyrës në trup. Në rastin e obezitetit morbid, kur pesha trupore arrin edhe më shumë se 180 kg, procesi zhvillohet edhe më shpejt. Terapia vazhdon derisa niveli i yndyrës trupore të arrijë vlerën e dëshiruar dhe pacienti të fitojë kontrollin mbi sjelljet që çuan në rritjen e peshës trupore. Megjithatë, është po aq e rëndësishme që të mos kthehet, prandaj një qasje e mençur ndaj humbjes së peshës është kaq e rëndësishme.

LEXO GJITHASHTU:

Si të llogarisni BMI?

Sa kalori mund të hani vërtet në ditë?