Dieta

Pirja e çajit çdo ditë mund të ulë rrezikun e diabetit. Një lloj funksionon më mirë

14views

Ndryshimi i stilit të jetesës është mënyra më e mirë për të reduktuar rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe, përveç marrjes së medikamenteve, kontrollin e simptomave të sëmundjes.

Mjekët dhe ekspertët kur bëhet fjalë për dietë, rekomandojnë konsumimin e sasive të mëdha të perimeve, produkteve me drithëra të plota (karbohidrate komplekse), si dhe produkte që janë burim i proteinave me cilësi të lartë (raporti i proteinave shtazore ndaj proteinave bimore duhet të jetë 50:50). Dieta duhet të përfshijë gjithashtu yndyrna të shëndetshme me origjinë bimore (yndyrnat me origjinë shtazore duhet të mbahen në minimum, si dhe përqindja e karbohidrateve të thjeshta), d.m.th., arrat, farat, farat dhe vajrat bimore si vaji i ullirit dhe i kolzës. Ku është fruti? Frutat, siç theksohet, duhet të hahen në sasi më të vogla se perimet për shkak të përmbajtjes së sheqernave të thjeshta natyrale.

Përveç dietës, stërvitja e rregullt është e rëndësishmetë cilat, së bashku me ushqimin e duhur, kontribuojnë në mbajtjen e peshës së duhur trupore.

Hulumtimi se çfarë tjetër mund të jetë një armë efektive kundër diabetit është në vazhdim. Më parë ishte treguar se Konsumimi i moderuar i kafesë mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2, dhe së fundmi u ndanë vëzhgime interesante rreth çajit. Shkencëtarët nga Universiteti i Adelaide në Australi dhe Universiteti Juglindor i Kinës në Nanjing prezantuan rezultatet e hulumtimit të tyre gjatë takimit vjetor të Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit (EASD), i cili u zhvillua në Hamburg në fillim të tetorit.

Studiuesit analizuan të dhënat e mbledhura nga pothuajse 2000 njerëz. njerëz (1923 të rritur të moshës 20-80 vjeç; shumica ishin gra), banorë të tetë provincave kineze. Nga këta, 436 persona kishin diabet, 352 persona kishin prediabet dhe 1,135 pjesëmarrës kishin nivele normale të glukozës në gjak. Nga 1923 persona, 1000 pinin çaj rregullisht, por lloje të ndryshme. 300 persona deklaruan se pinin çaj jeshil, 125 çaj të zi, 521 çaj të errët dhe 54 persona pinin lloje të tjera çaji. Të gjithë pinin çaj pa aditivë, p.sh. Shkencëtarët analizuan lidhjen midis shpeshtësisë së pirjes së çajit, llojeve të çajit dhe treguesve të ndryshëm të metabolizmit të glukozës në trup.

Është vërejtur te njerëzit që pinin çaj çdo ditë, krahasuar me njerëzit që nuk e pinin rezistencë më e ulët ndaj insulinës, rritje e sekretimit të glukozës urinar me 15%. rreziku i prediabetit ulet me 28%. rrezik më i ulët i diabetit të tipit 2 Përfitimet më të mëdha u vunë re tek ata që zgjodhën çajin e errët (të kuq, të dyfishtë të fermentuar). Njerëzit që pinin çaj të zi çdo ditë kishin një ulje prej 53% në… rrezik më të ulët të prediabetit dhe me 47 për qind rrezik më i ulët për të zhvilluar diabetin e tipit 2 sesa njerëzit që nuk pinë fare.

“Ne besojmë se konsumimi i rregullt i çajit, veçanërisht i çajit të errët, ka një efekt të dobishëm në uljen e rrezikut të prediabetit dhe diabetit,” vuri në dukje Prof. i jashtëzakonshëm Tongzhi Wu i Shkollës Mjekësore Adelaide, bashkëautor i studimit.

Autorët e studimit theksojnë se ky është një studim vëzhgues dhe rezultatet nuk vërtetojnë se pirja e çajit çdo ditë përmirëson kontrollin e sheqerit në gjak, por vetëm sugjerojnë ekzistencën e një marrëdhënieje të tillë. Në të njëjtën kohë ata tregojnëpse çaji i errët mund të ketë një efekt kaq pozitiv në trup. Sipas mendimit të tyre, efekti i dobishëm i çajit të errët në kontrollin e metabolizmit të glukozës mund ta ketë burimin në mënyrën e prodhimit të tij. Procesi i fermentimit që përfshin mikroorganizmat mund të kontribuojë në këtë të pasura me substanca bioaktive – alkaloide, aminoacide të lira, polifenole, polisakaride dhe derivatet e tyre, të cilat kanë veti të forta antioksiduese dhe anti-inflamatore. Ato mund të rrisin ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës, efikasitetin e qelizave pankreatike që prodhojnë insulinë dhe të ndryshojnë përbërjen e baktereve të zorrëve.

Efekti i përbërësve bioaktivë të çajit të errët u krahasua nga autorët e studimit me efektin e barnave të diabetit – frenuesit SGLT2 (kotransportuesi natrium-glukozë 2; i ashtuquajturi flosin). Këto barna bllokojnë veprimin e SGLT2, duke shkaktuar rritjen e sekretimit të glukozës në urinë, e cila përkthehet në nivele më të ulëta të glukozës në gjak.

LEXO GJITHASHTU:

Çfarë e shkakton vërtet diabetin? Duhen vite për të kuruar sëmundjen

Parimet e një diete diabetike. Çfarë duhet të hani dhe çfarë të shmangni për të ulur nivelin e sheqerit në gjak?

Është përcaktuar koha më e mirë për mëngjes dhe darkë. Përmirëson metabolizmin e sheqerit