Dieta

Qëroni vezët e ziera në sekonda. Pothuajse askush nuk mund ta bëjë këtë

10views

Qërimi i një veze mund të duket si një detyrë shumë e vështirë. Ndonjëherë lëvozhga me të vërtetë nuk dëshiron të shkëputet nga veza. Ju mund ta parandaloni këtë në disa mënyra. Por gjëja kryesore është t’i gatuani ato siç duhet.

Ziejini vezët në ujë të vluar

Gatimi vetëm në ujë të valë i bën shumë gjëra më të lehta. Uji duhet të vlojë përpara se të vendosni vezët në të. Pasi t’i gatuani, i ftohni. Falë banjës së akullit, ato do të zhvishen shumë më mirë dhe për më tepër nuk do të thinjat. Prekni vezën butësisht përpara se ta qëroni.

Mos përdorni vezë plotësisht të freskëta

Një nga arsyet pse vezët janë më të vështira për t’u qëruar është freskia e vezëve. Është mirë të përdorni vezë të freskëta, mundësisht nga pula shtëpiake, por jo për zierje të fortë. Vezë të tilla duhet të jenë të paktën disa ditëshe.

Shponi vezët

Një nga truket që do të bëjë që vezët të zhvishen më mirë është t’i shponi ato. Përdorni një shtyllë për të hapur një vrimë në vezë dhe për të lënë ajrin të dalë. Falë flluskës së ajrit, vezët nuk do të çahen dhe do të jenë më të lehta për t’u qëruar. Vrima duhet të jetë e vogël, përndryshe ekziston rreziku që guaska të shpërthejë.

Foto: Shutterstock

Thyejeni vezët duke përdorur një lugë çaji

Prekni skajin më të gjerë të vezës disa herë me një lugë çaji. Më pas fusni një lugë midis lëvozhgës dhe vezës dhe e kaloni përreth vezës. Falë kësaj, do të jetë e lehtë të shpërthejë.

Përdorni uthull ose sodë buke

Shtoni uthull ose sodë buke në ujin në të cilin gatuani vezët. Soda rrit pH-në e të bardhës së vezës dhe më pas ngjitet më pak në lëvozhgë. Ose mund të shtoni pak kripë në ujë përpara se vezët të fillojnë zierjen.

Si të qëroni vezët e thëllëzës

Qërimi i vezëve të thëllëzave është edhe më i vështirë. Gatimi është gjithashtu specifik, duhet t’i nxirrni gjithmonë nga frigoriferi dhe t’i lini të qëndrojnë në temperaturën e dhomës për të paktën 30 minuta. Nëse i dëshironi të forta i zieni për 2, maksimumi 3 minuta. Ashtu si vezët e pulës, ftohini ato në ujë të ftohtë. Më pas prekni dhe rrotulloni butësisht për të zbutur guaskën. Në fund i qëroni nën ujë të rrjedhshëm.

Foto: Shutterstock