Dieta

Shteti duhet të krijojë supermarketet e veta. Lidl, Albert dhe të tjerë në rrezik

9views

Deri relativisht kohët e fundit, dukej se tregu i lirë mund të zgjidhte absolutisht gjithçka. Njerëzit jetonin të kënaqur dhe kënaqeshin me të ardhurat në rritje që mund t’i shpenzonin në dyqane që nuk ishin veçanërisht të shtrenjta. Madje ka pasur një periudhë të caktuar në të kaluarën kur ekzistonte kërcënimi se ekonomia çeke do të hynte në deflacion, pra që çmimet do të uleshin.

Abuzimi i situatës

Megjithatë, këto sot duken si kujtime nga kohëra krejtësisht të ndryshme. Aktualisht kemi të bëjmë me një ritëm të madh të rritjes së çmimeve, i cili tashmë po bëhet i padurueshëm për disa familje. Çmimet nuk rriten vetëm në një zonë, por në të gjithë botën, në të gjithë ekonominë. Më së shumti vihet re në energji dhe më pas në ushqim.

Fatkeqësisht, tani duket se tregtarët po e përkeqësojnë të gjithë problemin. Ndërsa prodhuesit e ushqimeve përpiqen të mos ulin çmimet sa më shumë që të jetë e mundur, ose t’i rrisin ato vetëm me kostot më të nevojshme, janë kryesisht zinxhirët e shitjes me pakicë ku çmimet pastaj rriten edhe më shumë. Sipas ekspertëve, supermarketet po përdorin pozicionin e tyre në treg, që është dominues dhe fajtorë janë edhe fakti që kudo flitet për rritje çmimesh, ndaj mund t’i justifikojnë klientët.

Pak muaj më parë Ministria e Bujqësisë tërhoqi vëmendjen për marzhet krejtësisht të egra që kanë tregtarët në mallrat e tyre. Në disa raste, ajo ishte edhe qindra për qind. Megjithatë, një gjë e tillë nuk duhet të jetë e mundur në një kohë kur njerëzit kanë xhepa të thellë. Megjithatë, ndodh.

Foto: Shutterstock

Do të ndihmojë të gjithë

Ndoshta është koha për të luajtur me idenë se kur shteti do të hapte zinxhirin e tij ushqimor. Në fund të fundit, shumë ekspertë besojnë se po hyjmë në një kohë kur ndërhyrjet e shtetit në ekonomi do të duhet sërish të jenë shumë më domethënëse se më parë. Në fund të fundit, tashmë mund ta shohim në ndërhyrjet në çmimet e karburanteve, apo në taksimin, qoftë edhe në mënyrë retrospektive, të fitimeve të jashtëzakonshme.

Dyqanet shtetërore do të gjenin vendin e tyre në treg. Në fakt, ata do të përmbushnin disa detyra. Para së gjithash, detyra e tyre është e kuptueshme që të shesin ushqime dhe gjëra të tjera të nevojshme bazë me çmime të drejta, dhe jo vetëm në evente me zbritje, siç ndodh shpesh sot. Së dyti, këto dyqane mund të sigurojnë kushte të drejta për furnitorët çekë, dmth prodhuesit e ushqimit. Sot, ata shpesh detyrohen në kontrata shumë të pafavorshme nga zinxhirët e huaj.

Një tregtar i tillë do të çonte më pas në kultivimin e të gjithë tregut. Zinxhirët e tjerë nuk do të mund të përballonin më rritjen e çmimeve pa kuptim si sot. Në fund të fundit, kjo mund të shihet edhe në krahasim me vendet e huaja. Për shembull, në Poloni dhe Gjermani, ushqimi është shumë më i lirë.

Komenti i Petr Vavrenka

Foto: Shutterstock