Dieta

Si të shkrini siç duhet ushqimin. Shumica e njerëzve ende nuk mund ta bëjnë këtë dhe po e vënë shëndetin e tyre në rrezik

7views

Vendosja e ushqimit në frigorifer është shumë praktike. Nëse nuk doni të bëni pazar çdo ditë, ose blini një sasi të madhe mishi me çmim të ulët, një frigorifer është thelbësor. Ju gjithashtu mund të ruani barishte ose perime të ngrira në të, ose të ngrini supë për aksione. Por a e dini se si të shkrini ushqimin siç duhet?

Shkrirja në frigorifer

Nxirreni ushqimin nga ngrirja dhe lëreni të shkrihet ngadalë në frigorifer. Për mish nevojiten deri në 12 orë. Nëse e dini se do të jetë për darkë, këshillohet që në mëngjes ta transferoni nga ngrirja në frigorifer. Vendoseni ushqimin që do të shkrihet në ndarjen e poshtme në mënyrë që të jetë në temperaturë deri në 4 gradë dhe vendoseni në një pjatë. Asnjëherë mos e rifreskoni mishin!

Shkrirja në ujë të ftohtë

Një tjetër nga metodat funksionale është shkrirja në ujë të ftohtë. Ju e vendosni ushqimin në një qese dhe e zhytni në një tenxhere me ujë të ftohtë. Ndryshoni ujin në tenxhere çdo 30 minuta për ta mbajtur të ftohtë. Ky është shkrirja e sigurt, por ekziston rreziku që shija të ndryshojë – veçanërisht nëse jeni duke shkrirë mishin.

Mos e shkrini mishin në temperaturën e dhomës

Shumë njerëz e bëjnë këtë gabim. Kjo është një metodë krejtësisht e papërshtatshme, por përdoret shumë shpesh. Kjo metodë kontribuon në formimin e baktereve. Një rrezik tjetër, veçanërisht kur shkrihet mishi, është se ai lëshon lëng që derdhet në lavaman ose linjë – dhe ekziston rreziku i kontaminimit të ushqimeve të tjera për shkak të baktereve që përmban. Nëse keni edhe perime afër, ky mund të jetë një problem.

Vendoseni ushqimin në një qese dhe zhytni në një tenxhere me ujë të ftohtë. Ndryshoni ujin në tenxhere çdo 30 minuta për ta mbajtur të ftohtë. / Foto: Shutterstock

Ujë i nxehtë? Gjithashtu mënyrë e papërshtatshme!

Bakteret gjithashtu shumohen me shpejtësi në ujë me temperaturë 35-60°C. Dhe do të duhet ta lini mishin atje për ca kohë. Ndërkohë, bakteret do të shumohen dhe kjo është pikërisht ajo që ju nuk dëshironi.

A nuk e shkrini, por gatuani menjëherë?

Nëse shkrirja nuk ju shqetëson fare sepse e gatuani ushqimin menjëherë, nuk është ideale. Kjo ndodh sepse zakonisht gatuhen ose skuqen nga jashtë, por mbeten të papërpunuara ose të forta nga brenda. Dëshironi që ushqimi juaj të gatuhet në mënyrë të barabartë? Atëherë mënyra e vetme është të shkrini përbërësit para gatimit.

Foto: Shutterstock, burimi: