Dieta

Si të zgjidhni ushqimin e duhur ushqimor vegan?

9views

Baza e të gjitha dietave është përshtatja e tyre e duhur me nevojat e një organizmi specifik. Prandaj, pavarësisht nëse ndiqni një dietë me mish apo vegan, nëse nuk i merrni parasysh nevojat e trupit tuaj, dieta juaj nuk do të ketë ndikim pozitiv në shëndetin tuaj. Nuk ka kundërindikacione që fëmijët dhe gratë shtatzëna të ndjekin një dietë vegane. Çelësi i suksesit është të siguroheni që vaktet tuaja të përmbajnë lëndët ushqyese të nevojshme.

Shumë njerëz që vendosin të heqin dorë nga produktet shtazore, së pari kërkojnë zëvendësues të disponueshëm në raftet e dyqaneve. Megjithatë, ky nuk është një vendim i mirë, sepse ato janë produkte të përpunuara dhe shumica e tyre nuk do të ofrojnë të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme. Ky është një opsion i mirë që mund ta përfshini herë pas here në dietën tuaj. Megjithatë, produktet e përpunuara nuk duhet patjetër të jenë baza e dietës suaj ditore.

Një nga lëndët ushqyese më të rëndësishme është proteina. Në rastin e një diete me mish, pjesa dërrmuese e tij furnizohet në mish dhe peshk. Prandaj, nëse po kaloni në një dietë vegane, para së gjithash duhet të fokusoheni në plotësimin e këtij përbërësi. Sigurisht, një nga mënyrat më të përshtatshme për të siguruar sasinë e duhur të proteinave është zgjedhja e ushqimit vegan me cilësi të lartë. Kur zgjidhni llojin e kateringut, mund të plotësoni të dhënat tuaja, në mënyrë që të jeni të sigurt se vaktet do të përmbajnë sasinë e duhur të përbërësve të nevojshëm. Instituti i Ushqimit dhe Ushqyerjes dha të dhëna sipas të cilave marrja ditore e proteinave për të rriturit është 0.9 g për kilogram të peshës trupore. Në rastin e grave shtatzëna dhe gjidhënies, kjo kërkesë rritet dhe shkon përkatësisht në 1.2 g/kg peshë trupore dhe 1.45 g/kg peshë trupore.

Kur zgjidhni ushqimin vegan, ia vlen t’i kushtoni vëmendje menusë dhe përmbajtjes së përbërësve të pasur me proteina. Një dietë pa produkte shtazore duhet të përfshijë:

  • bishtajore dhe prodhimet e tyre (sojë, tofu, fasule, thjerrëza, qiqra),
  • arra (veçanërisht arra, shqeme dhe kikirikë),
  • produkte të drithërave (lloje të ndryshme drithërash).

Një tjetër përbërës jashtëzakonisht i rëndësishëm që nuk mund të mungojë në një dietë me bazë bimore janë yndyrnat. Mishi i yndyrshëm dhe produktet e qumështit janë plot me acide yndyrore të ngopura, të cilat nuk kanë asnjë efekt të dobishëm për shëndetin. Një dietë vegane ka avantazhin e heqjes së yndyrave të pafavorshme, gjë që redukton në mënyrë efektive rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Njerëzit që nuk hanë mish duhet të sigurohen që kateringu vegan të përfshijë produkte të tilla si:

  • farat chia,
  • fara liri,
  • Arra italiane
  • vaj rapese dhe vaj liri.

Një dietë me bazë bimore duhet të përfshijë gjithashtu produkte me përmbajtje të lartë hekuri, kalciumi, zinku dhe vitamina B12. Vlen të konsultoheni me një dietolog që përgatit ushqimin tuaj vegan dhe sigurohuni që dieta e ofruar të jetë e pasur me lëndët ushqyese të listuara më sipër.