Dieta

Skuqje e shëndetshme: cila yndyrë është më e mirë?

8views

Partneri i botimit është Shoqata Polake e Prodhuesve të Naftës

Jemi mësuar me faktin që vajrat me presim të ftohtë kanë veti më të mira shëndetësore sesa ato të pastruara. Kjo është e vërtetë, por ne duhet t’i përdorim ato vetëm të papërpunuara. Vajrat e rafinuar janë padyshim më të sigurt për tiganisje sepse nuk përmbajnë substanca që përshpejtojnë degradimin e tyre në temperatura të larta.

Vaji i skuqjes duhet të ketë gjithashtu një përqindje të lartë të acideve të pangopura, veçanërisht acidit oleik, i cili është rezistent ndaj proceseve të oksidimit. Një gjendje tjetër është pika e lartë e tymit, pra temperatura më e ulët në të cilën yndyra shpërbëhet në glicerinë dhe acide yndyrore të lira, dhe më pas liron akroleinën e dëmshme. Duhet të jetë së paku 200 gradë Celsius. Le të shohim tre vajra: rapese, liri dhe kokosi.

Ky vaj është i popullarizuar në shtëpitë polake. Ka 10 herë më shumë acide Omega-3 se vaji i ullirit, mjaftojnë vetëm dy lugë gjelle për të mbuluar nevojat ditore të trupit për këtë substancë. Përveç kësaj, vaji i kolzës ka një proporcion ideal të acideve Omega-3 në Omega-6, të cilat ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të duhura të kolesterolit në gjak.

Është gjithashtu një burim natyral i vitaminës E, e cila mbron qelizat kundër stresit oksidativ, dhe K, e cila është përgjegjëse për koagulimin e duhur të gjakut dhe ndihmon në mbajtjen e kockave të shëndetshme. Megjithatë, le të hedhim një vështrim se si sillet në procesin e trajtimit të nxehtësisë. Vaji i rapes përdoret shpesh për tiganisje si në tigan ashtu edhe në yndyrë të thellë. Ka disa arsye. Ashtu si vaji i ullirit, ai ka një përmbajtje të lartë të acidit oleik (60 g për 100 g produkt). Krahasuar me vajrat e tjerë të lëngshëm, është shumë i qëndrueshëm.

Siç tregohet nga hulumtimi i botuar në veprën “Transformimi termooksidues i vajrave të ullirit të zgjedhur dhe vajit të rapes që ndodh gjatë ngrohjes dhe skuqjes” në revistën “Tłuszcze Jadalne”, vaji i rafinuar i rapes u degradua vetëm pas 27 minutash kur skuqej në një shtresë të hollë. dhe është e sigurt për të skuqur në yndyrë të thellë deri në 5 orë. Prandaj, në rastin e vajit të rapes, sa më shumë vaj, aq më i sigurt është procesi i skuqjes.

Vlen gjithashtu të theksohet se vaji i rafinuar i rapes ka një shije neutrale, kështu që nuk ndryshon shijen e produkteve të skuqura. Përveç kësaj, është e lehtë për tu kulluar, kështu që pas përgatitjes së koteletave, ia vlen t’i vendosni në një peshqir letre dhe të shtrydhni pak yndyrën e tepërt, gjë që do të zvogëlojë vlerën kalorike të gjellës. Vaji i rapes ka gjithashtu një pikë tymi shumë të lartë, 240 gradë Celsius, gjë që e bën të sigurt skuqjen edhe në temperatura të larta.

Vaji i farave të lirit po bëhet gjithashtu gjithnjë e më i popullarizuar në shtëpitë polake. Kjo nuk është për t’u habitur, në fund të fundit, ajo ka veti unike shëndetësore – ka përmbajtjen më të lartë të acideve Omega-3 midis të gjithë vajrave (deri në 50%), të cilat përfshijnë, ndër të tjera: efekt anti-inflamator.

Megjithatë, në mënyrë që vaji i lirit të mos humbasë vetitë e tij, ai duhet të ruhet siç duhet. Për faktin se është i ndjeshëm ndaj rrezatimit UV dhe temperaturës së lartë, derdhet në shishe qelqi të errësuar dhe ruhet në frigorifer. Nëse kujdesemi për të, sigurisht që do të jetë mirë për shëndetin, por vetëm kur e përdorim të ftohtë (për sallata, salcë, bukë). Fatkeqësisht, nuk mund të skuqni, gatuani ose piqni me vaj liri. Acidet yndyrore të pangopura nuk janë rezistente ndaj temperaturave të larta nën ndikimin e nxehtësisë, vaji jo vetëm që humbet vetitë e tij promovuese për shëndetin, por gjithashtu prodhon komponime që janë të dëmshme për shëndetin.

Disa vite më parë, vaji i kokosit fitoi popullaritet të madh në treg. Është një nga vajrat më të gjithanshëm. Është i dobishëm si në kuzhinë ashtu edhe në kujdesin e përditshëm – ka veti të mira kozmetike. Shumë gra e përdorin atë si locion trupi ose e aplikojnë në flokët e tyre. Vaji i kokosit është i ngurtë dhe nuk ka nevojë të ruhet në frigorifer. Mund të përdoret si zëvendësim i margarinës në produktet e pjekura të ëmbla dhe përshtatet në mënyrë të përkryer në kuzhinën aziatike. Përveç kësaj, vaji i kokosit është i përsosur për tiganisje.

Fatkeqësisht, nuk është pa të meta. Kardiologët theksojnë se ka dy herë më shumë acide yndyrore të ngopura se sa derri, ndaj nëse konsumohet me tepricë mund të shkaktojë obezitet, të rrisë nivelin e kolesterolit të keq LDL në gjak dhe si rrjedhojë të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Partneri i botimit është Shoqata Polake e Prodhuesve të Naftës

Financuar nga Fondi i Promovimit të Kulturave Naftëmbajtëse