Dieta

Ushqimi i shpejtë më popullor në Republikën Çeke ka rritur çmimet për herë të dytë këtë vit. Ata janë tashmë shumë lart, diçka e çuditshme po ndodh këtu

13views

Ndër të tjera, restorantet e ushqimit të shpejtë në Republikën Çeke ishin të famshme për ruajtjen e çmimeve shumë të qëndrueshme për një kohë të gjatë. Kryesisht ka të bëjë me ushqimin e shpejtë më të njohur dhe më të madh, që është kompania McDonalds. Deri para pak kohësh i mbante çmimet në të njëjtin nivel, në disa raste edhe i ulte.

Më parë, çmimet ishin të qëndrueshme dhe të ulëta

Për shembull, Cheeseburger kushtonte 20 kurora për një kohë të gjatë, që ishte vërtet një atraksion i madh dhe një ofertë interesante çmimi. Por më pas çmimet u rritën papritur dhe erdhën një sërë rritjesh çmimesh. Ajo kulmoi këtë vit, kur tashmë në pranverë zinxhirit iu desh të rriste ndjeshëm çmimet e të gjitha produkteve.

Megjithatë, është konfirmuar se rritja e çmimeve nga gjysma e parë e këtij viti nuk do të mjaftojë dhe do të vijë vala e vjeshtës. Nuk u kursyen as klientët e McDonald’s, të cilët duhet të pranojnë rritjen e dytë të çmimit brenda një viti. Ky është një fenomen krejtësisht i paprecedentë.

Çmimi i Cheeseburger-it të lartpërmendur është rritur në 42 korona, dhe Big Mac-i popullor kushton 99 kurora. Rastësisht, ky produkt është pjesë e indeksit global Big Mac, sipas të cilit matet niveli i çmimeve në të gjithë vendet e botës. Kjo për faktin se shitet praktikisht kudo.

Foto: Shutterstock

Ajo u rrit në çmim në të gjithë bord

Pothuajse të gjithë artikujt janë rritur sërish në çmim. Për shembull, mëngjesi popullor Pořadná kushton tashmë 129 korona, ëmbëlsira e akullores McFlurry kushton 72 kurora.

Njerëzit mund të tundnin duart ndaj rritjes së çmimeve në McDonalds, duke thënë se nuk shkojnë gjithsesi atje ose se disa kurora shtesë nuk do t’i shqyejnë. Megjithatë, vëzhguesit tërheqin vëmendjen për faktin se ky hap vetëm konfirmon presione të rëndësishme inflacioniste në ekonominë çeke.

Siç ka deklaruar gazetari ekonomik Miroslav Motejlek në profilin e tij në Facebook, baza e kësaj kompanie është se rrit çmimet vetëm kur nuk ka rrugë tjetër. Nëse do të shihte një përmirësim të caktuar përsa i përket presioneve inflacioniste, ndoshta nuk do ta bënte diçka të tillë. Nuk duhet të na qetësojë fakti se më e keqja për sa i përket rritjes së çmimeve është pas nesh. Me sa duket, nuk është kështu.

Foto: Shutterstock