Dieta

Ushtrimet e forta çojnë në shtim në peshë – Çfarë duhet të keni kujdes

15views

Në përgjithësi, ushtrimet shpesh rekomandohen si një strategji efektive për humbje peshe. Megjithatë, një studim i fundit zbuloi se një mënyrë e veçantë ushtrimi mund të zvogëlojë nivelet e mëvonshme të aktivitetit fizik dhe temperaturën e trupit, duke kontribuar përfundimisht në shtimin e peshës.

Ushtrimi ofron shumë përfitimet shëndetësore, por rezultatet e tij të humbjes së peshës ndonjëherë janë më pak se sa pritej. Ky fenomen mund të jetë i një rëndësie dytësore për ulje e aktivitetit fizik pas stërvitjes, por mekanizmi ende nuk është kuptuar plotësisht.

Jeni në dietë por nuk shihni rezultate? Truku për të nxitur humbjen e peshës

Sipas studimit të kryer mbi kafshët nga shkencëtarët nga Universiteti i Tsukuba në Japoni dhe i botuar në Mjekësi & Shkencë në Sport & Ushtrime, seanca ushtrimesh intensive ato mund të zvogëlojnë nivelet e mëvonshme të aktivitetit fizik dhe temperaturën e trupit, duke kontribuar përfundimisht në shtimin e peshës.

Ky vëzhgim mund të lidhet me çrregullime të ritmit cirkadian saj hormoni i stresitkortikosterone” dhe mund të shkaktojë çrregullimefektet saj Aktiviteti fizik edhe ajo temperaturën e trupit.

Si ndikohet hormoni i stresit nga seancat e stërvitjes intensive

Hormoni i stresit, kortikosteroni ndjek ritmin cirkadian. Kështu, është i ulët në kohën e gjumit dhe në kulmin e tij pas zgjimit, dhe rregullon nivelet e aktivitetit fizik dhe mendor. Prandaj, studiuesit supozuan se edhe një seancë të vetme ushtrimesh me intensitet të lartë mund të prishin këtë ritëm, duke çuar në ulje e aktivitetit fizik dhe prodhimin e nxehtësisë dhe duke reduktuar efektin e humbjes së peshës.

Për të testuar këtë hipotezë, Minjtë që u përdorën si kafshë eksperimentale për këtë studim u ndanë në tre grupe si më poshtë: ushtrime me intensitet të lartë, ushtrime me intensitet të moderuar dhe pushim. Studiuesit ndoqën aktiviteti natyror dhe temperaturën bazë të trupit e minjve, duke shërbyer si indeks i prodhimit të nxehtësisë para dhe pas stërvitjes.

Humbja e peshës: A ju ndihmon stërvitja 12-3-30 të humbni peshë? Çfarë është dhe cilat janë përfitimet e tij?

grup ushtrimesh me intensitet të lartësi aktiviteti fizik ashtu edhe temperatura e trupit pas stërvitjes u reduktuan ndjeshëmpavarësisht mungesës së ndryshimeve në marrjen e ushqimit, duke çuar në shtim në peshë.

Përfundimet e shkencëtarëve

Përveç kësaj, studiuesit vëzhguan çrregullimi i kohës ndërmjet aktivitetit fizik dhe temperaturës së trupit. Të kombinuara, ata konfirmuan a korrelacion pozitiv që përkatëse nivele të ulëta të kortikosteronit në gjak gjatë zgjimit shoqëroheshin me më pak aktivitet fizik.

Gjetjet tregojnë se një seancë të vetme ushtrimesh me intensitet të lartë mund prishin ritmin cirkadian të kortikosteronitduke çuar në ulje të aktivitetit fizik, ulje të temperaturës së trupit dhe shtim në peshë.

Ky studim thekson rëndësinë e të qenit në konsideratë jo vetëm kalori që digjen gjatë stërvitjes, por edhe pasojat nivelet e aktivitetit dhe ritem qarkullues, rrethor kur hartoni programe ushtrimesh për humbje peshe efektive.

“Përvojat e shumë njerëzve në botën reale që ndihen shumë të rraskapitur për të lëvizur pas ushtrimeve të forta i jep besim faktit që gjetjet e studimit tonë mund të përsëriten te njerëzit”, tha autori i studimit Takashi Matsui për New Scientist në prill.

Përpjekjet e tepërta me intensitete të larta deri në atë masë që reduktojnë aktivitetin fizik të mëvonshëm jo-stërvitor është kundërproduktive. Prandaj, këshilla për ata që kërkojnë humbje peshe është të njohin rëndësinë e aktivitetit fizik jo-stërvitor dhe intensitetit të moderuar të stërvitjes për të mbajtur aktivitetin e përgjithshëm ditor.”, përfundoi.