Dieta

Ushtrimi numër 1 që mund të zvogëlojë artritin dhe dhimbjen e gjurit

15views

Dhimbja e gjurit është për fat të keq një problem i zakonshëm ndërsa plakemi. Dhe ndërsa menaxhimi i tij mund të duket i vështirë, ekspertët thonë se ekziston një ushtrim që mund ta provoni për të ndihmuar shëndetin e gjurit tuaj.

Ndërsa njerëzit plaken, aktiviteti fizik është çelësi për të vonuar efektet e plakjes në muskujt dhe nyjet tuaja, shtoi Dr. E bardhë, sidomos kur keni një sëmundje kronike si p.sh artriti i gjurit osteoartriti gjurit.

Sipas një studimi të fundit të botuar në revistën Medicine and Science in Sports and Exercise, u tregua se çiklizmi është jashtëzakonisht i mirë për shëndetin e gjurit. Studimi përfshiu 2607 njerëz me një moshë mesatare 64 vjeç. Pjesëmarrësit e studimit u vetë-raportuan sa shpesh bënin biçikletë gjatë gjithë jetës së tyre. Studiuesit kontrolluan për osteoartriti i gjurit duke marrë rreze x të gjunjëve të pjesëmarrësve.

Edhe njerëzit që ngasin biçikleta jashtë qoftë biçikletë stacionare të brendshmekishte më pak incidente të dhimbjes së shpeshtë të gjurit dhe kishin më pak gjasa të kishin osteoartrit të gjurit.

“Osteoartriti është një sëmundje që prek nyje të ndryshme, ku gjuri është më i zakonshmi, dhe gjithashtu mund të prekë ijet, kyçet, duart”, tha Daniel White, profesor i asociuar në departamentin e terapisë fizike dhe drejtor i Active Lab në Universiteti i Delaware që nuk kishte marrë pjesë në studim.

Ai përfshin degjenerimin e kërcit, por edhe të kockës, të vetë kyçit…rrjedhjen e lëngjeve dhe është një gjendje kronike shumë e zakonshme tek njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar.“, shtoi Dr. E bardha. Të shenjat e gjendjes përfshijnë gjunjë të ngurtësuar, gjunjë të ënjtur dhe një zhurmë kërcitëse kur lëvizni nyjen.

Pse çiklizmi është i mirë për gjunjët

Biçikleta… ka ndikim shumë të ulët. Forca që shkon në gjurin tuaj gjatë çiklizmit është një pjesë e vogël e asaj që ndodh kur ecni apo edhe vraponi”, shpjegoi eksperti. Megjithatë, edhe pse ka ndikim i uletju ende merrni përfitimet e forcimit të muskujve, tonifikimit të sistemit tuaj kardiovaskular dhe përfitimeve të tjera shëndetësore që vijnë nga ushtrimet».

THE ushtrime me ndikim të ulët bën më pak tendosje në kërcin e gjurit, shtoi Dr. Michael Yang, një internist në Jefferson Health në Filadelfia, i cili gjithashtu nuk ishte i përfshirë në studim.

“Kërc është si një jastëk, si amortizuesi i trupit. Dhe ndërsa plakemi, nuk është vetëm artriti që është në kockë, por kërci midis kockave që konsumohet pak”, shpjegoi Dr. Yang.

Lajmi i mirë është se nëse mund të bëni aktivitete për të forcuar zonën duke reduktuar gjithashtu ndikimin në kërc, atëherë do dhimbje më pak simptomatike të artritit dhe më pak zhvillim të gjendjes, sipas Dr. Yang. Kjo është në thelb ajo që zbuloi studimi.

Biçikleta ndihmon në forcimin e muskujve rreth gjurit, i cili gjithashtu përmirëson shëndetin e kyçit të gjurit në tërësi, tha Dr. Jessica Tomazic, një mjeke e mjekësisë sportive në Klinikën Cleveland e cila nuk ishte e përfshirë në studim.

Sa biçikletë duhet të bëni për të parë përfitimet e gjurit?

Çiklizmi mund të jetë një hobi i shtrenjtë, me çmimet e biçikletave që fillojnë nga 200 euro dhe arrijnë në shifra treshifrore. Por nuk keni nevojë të merrni një biçikletë të shtrenjtë për të parë përfitimet e tij në shëndetin e gjurit, theksoi Dr. Yang.

Nuk është e nevojshme të bëni kilometra të pafundme çdo ditë. Është po aq e thjeshtë sa të ngasësh një biçikletë të palëvizshme. Nëse keni një biçikletë në garazhin tuaj, së pari bëni një xhiro nëpër lagje. Nëse keni akses në një palestër, hipni në biçikletë të palëvizshme për 15 deri në 20 minuta, dy ose tre herë në javë”, shpjegoi.

Opsione të tjera alternative të ushtrimeve për trajtimin e artritit

Është e rëndësishme të theksohet se biçikleta nuk është ushtrimi i vetëm të cilat mund të përfitojnë njerëzit me artrit. Sipas Dr. White, ky studim nënvizoi kërkimet e mëparshme që tregonin se aktiviteti fizik i përgjithshëm dhe ushtrime ato nuk funksionojnë vetëm në mënyrë parandaluese në zhvillimin e osteoartritit të gjurit, por mund të jenë edhe a trajtim efektiv për njerëzit me sëmundje ose dhimbje gjuri.

“Edhe ky studim flet për faktin se aktivitetet e tjera – si noti, vrapimi, trajnimi i forcës – ndihmojnë në reduktimin e asaj që ne e quajmë artriti simptomatik. “Mund të keni artrit por të mos keni aq shumë dhimbje me ushtrime”, shtoi Dr. Tomazic.

Shumë njerëz që kanë artrit janë i kujdesshëm në lidhje me ndonjë përkeqësimi i dhimbjes së tyre me ushtrime, e cila është një frikë e natyrshme, tha Dr. E bardha. Por kjo nuk duhet t’ju pengojë të provoni dhe gjithmonë mund të flisni me mjekun tuaj paraprakisht për të marrë regjimin e duhur të ushtrimeve për ju.

Përveç kësaj, eksperti tha se është normale që gjuri të dhemb pas stërvitjes, por dhimbja duhet të largohet shpejt. Dhe, siç u përmend më lart, stërvitja e gjurit do të ndihmojë vërtet me dhimbjen ndërsa rriteni.

Gjetja e diçkaje që ju ndihmon të jeni aktiv është gjëja më e rëndësishme që mund të bëni Për disa, mund të jetë çiklizmi, për të tjerët mund të jetë noti dhe për të tjerët mund të jetë ecja.”, vuri në dukje Dr. E bardha.