Zoek
Terug

d'n Bekker vertelt

Veelgestelde vragen

Wat is spelt?

Spelt is een oergraan uit de Middeleeuwen met een uniek karakter. Het graansoort is een kruising tussen de granen Emmer en Eenkoorn en heeft een hoge voedingswaarde en bevat eiwitten, vezels en langzame koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor u minder snel trek krijgt.

Door de vaste huls om de Speltkorrel worden alle vitamines en mineralen beschermd tegen invloed van buitenaf. Hierdoor behoudt de Speltkorrel alle goede voedingsstoffen. Spelt wordt daarom ook wel een oergraan genoemd. Speltproducten zijn makkelijker verteerbaar dan andere graanproducten. Mensen met een tarwe allergie of darmklachten hebben minder last van verschijnselen als zij Speltproducten eten. Veel mensen denken dat spelt niks te maken heeft met tarwe, maar spelt is een tarweras. Hier is veel onduidelijkheid over. Spelt is een nichtje of neefje van tarwe!

HERKOMST

Het graansoort Spelt stamt uit het bronzen tijdperk – 800 jaar voor Christus – en werd gezien als een gezond voedingsmiddel. In de Middeleeuwen werd Spelt in grote delen van Zwitserland, Tirol en Franken verbouwd. Door de lage opbrengst van Spelt in de 20e eeuw werd er meer tarwe geoogst en stap voor stap verdween Spelt als graansoort.

Hoe is brood ontstaan?

Hoe oud de voorloper is van het gerezen brood, is niet precies bekend. De préhistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook kon malen tussen stenen. Met water werd er een papje van gemaakt. Dit papje werd in de zon gedroogd op een hete steen. Daarna ontdekte men dat je het papje ook bij het vuur kon bakken tot een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. Luchtig brood werd ontdekt in het oude Egypte. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Hoeveel brood wordt er in Nederland gegeten?

Het broodverbruik per persoon per jaar ligt in Nederland op dit moment op 50,9 kilogram. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Omgerekend is dat zo’n 140 gram brood per dag. Eén sneetje brood is 35 gram, dus gemiddeld eten we per dag ongeveer 4 sneetjes brood per persoon. Volkoren is met 38% de meest gegeten broodsoort. Gevolgd door meergranenbrood en tarwebrood (bruinbrood).

Na de Tweede Wereldoorlog lag het broodverbruik nog ver boven de 80 kilo! Deze daling is voor een deel te verklaren door het grote aanbod aan levensmiddelen. De keuze voor de consument is enorm groot geworden.

Gezondheid (1)

Word ik dik van brood?

Nee, zeker niet! Brood helpt u juist met een gezond gewicht. Vooral brood met veel vezels geeft u een gevuld en verzadigd gevoel, waardoor u minder behoefte heeft aan snacks en snoep. Let wel op te zoet en te vet broodbeleg. Brood is onderdeel van de gezonde Schijf van Vijf.

Houdbaarheid (2)

Hoe vries ik brood in?

Brood blijft altijd het lekkerste als u het niet invriest. Wilt u toch brood invriezen? Dan kunt u onderstaand het beste hanteren:

  • Verpak het brood in een plastic verpakking en zorg dat deze goed is afgesloten door middel van een clip of knoop
  • Zorg dat er voldoende ruimte in de vriezer is voor het brood. Op deze manier beschadigt u het brood of de verpakking niet en blijft het brood in zijn originele vorm
  • Heeft u het brood in de vriezer gelegd? Dan kunt u het beste de vriezer circa 6 uur gesloten houden. Het bevriezingseffect: hoe sneller u invriest, hoe beter het is voor de kwaliteit van het brood
  • Brood invriezen naast andere producten, zoals vis en vlees kan een nadelig smaakeffect op het brood hebben

Hoe ontdooi ik brood?

Gebruik onderstaande tips voor het ontdooien van brood:

  • Heel brood: in zijn geheel in verpakking minimaal drie uur laten ontdooien op kamertemperatuur
  • Sneetjes brood: uit verpakking halen en op een bord op kamertemperatuur laten ontdooien
  • Brood niet ontdooien in broodrooster. Hierdoor droogt het brood uit
  • Bij het ontdooien van brood in de magnetron kunt u het beste kiezen voor een laag vermogen en maximaal 10 seconden ontdooien. Brood ontdooien met behulp van de magnetron wordt zeker niet aangeraden. Dit ook in verband met uitdrogen van het brood

Koolhydraten (3)

Word je dik van koolhydraten?

Nee, overgewicht ontstaat wanneer meer calorieën gegeten worden dan dat er verbruikt worden, ongeacht waar ze uit vandaan komen.  koolhydraten behoren tot de basisvoedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en leveren 4 kilocalorieën (Kcal) per gram.

Dit is net zoveel als een gram eiwit. Vet levert 9 Kcal per gram. Voor een goede gezondheid adviseert de Gezondheidsraad dat 40-70% van de energie uit onze voeding uit koolhydraten moet komen, dit is het meest van alle voedingsstoffen. Om langer verzadigd (en gezond) te blijven hebben koolhydraatrijke producten zoals volkorenbrood de voorkeur.

Maar, koolhydraten zijn toch gewoon suikers en dus ongezond?

Nee, zo simpel ligt het niet. Grofweg kun je koolhydraten verdelen in ‘suikers’ en ‘zetmelen’. Denk bij suikers aan tafelsuiker in de koffie of producten zoals snoep, koek en gebak. Naast energie leveren deze suikers geen voedingsstoffen, zij dienen daarom met mate gebruikt te worden. Zetmelen zitten van nature veel in meel en bloem en dus ook in brood- en andere graanproducten. Zetmelen zijn een gezondere energiebron dan suikers omdat er meer voedingsstoffen inzitten zoals vezels, vitamines en mineralen. Producten met meer dan 2,4g vezel per 100 Kcal zijn het gezondst.

Hoeveel koolhydraten bevat koolhydraatarm brood?

Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram/100 gram. De hoeveelheid koolhydraten in koolhydraatarm brood varieert van 15-30 gram/100gram. We voeren dit brood ook in ons assortiment maar vanwege de beperkte vraag naar koolhydraatarm brood verkopen we dit brood alleen vanuit de diepvries.

Alergenen (1)

Lactosevrij

Binnen ons assortiment hebben we een aantal produkten die lactosevrij zijn. De volgende produkten vallen hieronder:
– Dubbel donker (grootbrood)
– Vikorn (grootbrood)
– Koemelkarm tarwe (grootbrood)
– Waldkornbroodjes (krokant kleinbrood)
– Kampioentjes (krokant kleinbrood)
– Waldkorn stokbrood
– Chocolade fruitbakje (gebak)

Stel uw vraag