Këshilla të dobishme

5 gabime të zakonshme dhe si mund t’i rregulloni ato

13views

A jeni (pothuajse) gjithmonë vonë apo dëshironi të kënaqni të tjerët? Është koha për të ndryshuar duke kuptuar motivet tuaja. Në kërkimin e tij, profesori i psikologjisë, Dr. Taibi Kahler, identifikoi pesë “vlera motivuese” që janë “çelësi” për ndryshimin e zakoneve të vendosura që na shqetësojnë. Çfarë fshihet pas të metave tuaja? A e njihni veten në ndonjë nga përshkrimet e mëposhtme?

Nxitoni: Ju dëshironi të bëni gjithçka shpejt, mendoni se koha është e shkurtër. Sjellje tipike: I ndërpret të tjerët. Çdo gjë që ju vonon ju acaron.

Perfeksionizmi: Ju dëshironi të fitoni gjithmonë dhe të keni sukses kudo. Sjellje tipike: Jeni vonë, sepse gjithçka duhet bërë në mënyrë perfekte.

Nevoja për forcë: Duhet të jeni të paprekshëm, për të fshehur dobësitë tuaja. Sjellja tipike: Ju gjithmonë supozoni se dini më mirë.

Nevoja për të kënaqur të tjerët: Ju besoni se lumturia e të tjerëve është shumë më e rëndësishme se e juaja. Sjellje tipike: Gjithmonë jeni dakord me bashkëbiseduesin tuaj. Qëndrimi juaj ndryshon në varësi të asaj se kush është përballë jush.

Të përpiqesh shumë: Nevoja që të gjithë të dinë se sa shumë po përpiqeni. Sjellje tipike: Ju merrni përsipër gjithçka, por nuk përfundoni asgjë.

Thjeshtoni jetën tuaj me 8 hapa të thjeshtë. Koha për veprim.

Përcaktoni se cilat nga motivimet tuaja janë dominuese dhe shikoni se çfarë duhet të ndryshoni.

Nëse jeni me nxitim: Investoni kohë për të përgatitur udhëtime, rrugë, projekte për t’u bërë siç duhet (jo shpejt).

Nëse jeni një perfeksionist: Shihni pozitivet e dështimit! Kritika konstruktive do t’ju përmirësojë, jo do t’ju shkatërrojë.

Nëse shmangni shfaqjen e anës suaj të pambrojtur: Praktikoni të relaksoheni dhe të shprehni ndjenjat tuaja – filloni me ata që ju njohin mirë.

Nëse doni të kënaqni të tjerët: Numëroni sa “më fal” thatë sot. Mundohuni të thoni gjysmën e saj nesër. Nëse lini gjithçka në mes: Merr një gjë dhe plotëso atë. Do t’ju japë besimin se mundeni!

formë.gr