Këshilla të dobishme

5 lajme për shoferët në 2024. Kujdes, përndryshe do të përballeni me një gjobë të madhe

14views

Drejtuesit sllovakë përballen me disa ndryshime në vitin 2024 që do të ndikojnë në jetën e tyre të përditshme në rrugë. Ndër rregullat e reja, ka mesazhe pozitive dhe negative që do të kenë një ndikim të rëndësishëm në trafik dhe drejtues. Le të hedhim një vështrim në disa ndryshime kryesore që do të prekin shoferët në 2024. Portali topspeed.sk shkruan për këtë

1. Patentë shoferi pa pagesë

Viti 2024 do të sjellë një masë inkurajuese për ata që aspirojnë të bëhen shoferë profesionistë, si shofer kamioni apo autobusi. Shteti ka vendosur të financojë kursin e vozitjes për këto kategori drejtuesish nga fondet e Bashkimit Europian, ndërsa ky hap është pjesë e rikualifikimit për një profesion tjetër. Aktualisht janë duke u përgatitur detajet e skemës së re të subvencionimit, ndaj do të shohim një kontribut që do të ndihmojë drejtuesit e ardhshëm profesionistë.

2. Tarifa më të shtrenjta

Nga prilli i vitit 2024 planifikohen ndryshime në çmimoret në inspektoriatet e trafikut, ku shumë tarifa për shoferët bëhen më të shtrenjta. Kostoja e lëshimit të targave me numër regjistrimi dhe patentë shoferi do të rritet. Këto ndryshime janë pjesë e paketës së konsolidimit të qeverisë të përgatitur nga Ministria e Financave.

3. Seksione të reja autostrade

Megjithëse drejtuesit e mjeteve nuk do të duhet të përballen me kufizime të gjera të korsive kur të hapen autostradat, dy seksione të reja autostradë do të shtohen në vitin 2024. E para prej tyre është furnizuesi i autostradës për autostradën e ardhshme D3, e dyta është seksioni i autostradës R3 në Orava, më saktë midis Tvrdošín dhe Nižna. Të dy këto projekte ndodhen në veri të Sllovakisë dhe duhet të përfundojnë sipas planit origjinal.

4. Mbarimi i patentë shoferëve rozë

Për ata që posedojnë patentë shoferi rozë (lëshuar nga 1 janari 1993 deri më 30 prill 2004), po vjen fundi përfundimtar i vlefshmërisë. Nga 1 janari 2024, këto licenca nuk do të jenë më të vlefshme dhe drejtuesit e mjeteve do të duhet t’i shkëmbejnë ato me versione të reja. Drejtuesit me patentë të pavlefshme do të përballen me bllokimin e menjëhershëm kur të kontrollohen nga policia.

5. Tabelë e re autostrade me një “kujdes” të madh

Në Mars 2024, një risi në formën e një vule autostrade njëditore do të shfaqet në skenë, siç është mandatuar nga legjislacioni i Bashkimit Evropian. Nuk dihet ende data e saktë e lansimit dhe çmimi i kësaj risie, por pritet që çmimi të mos i kalojë 5.4 euro. Fakti i rëndësishëm është se kjo notë do të jetë e lidhur me një ditë kalendarike dhe jo me një interval 24-orësh.

Kjo do të thotë që nëse e blini këtë pullë në orën 22:00 dhe prisni që ajo të jetë e vlefshme deri në orën 22:00 të ditës së nesërme, do të gaboni. Pulla humbet vlefshmërinë e saj tashmë në mesnatë dhe përdorimi i saj jashtë orarit të vlefshëm mund të sjellë gjoba të rënda deri në 500 euro. Ky sistem i ri tashmë ka shkaktuar reagime të ndryshme tek drejtuesit e mjeteve dhe tek publiku.