Këshilla të dobishme

5 shenjat që dëshmojnë se na mungojnë vitaminat

15views

Një dietë që nuk përfshin lëndët ushqyese të nevojshme mund të shkaktojë një sërë simptomash të pakëndshme. Këto simptoma janë mënyra e trupit tuaj për të komunikuar mungesat e mundshme të mineraleve dhe vitaminave. Njohja e tyre do t’ju ndihmojë të rregulloni dietën tuaj në përputhje me rrethanat.

5 shenjat që dëshmojnë se na mungojnë vitaminat

1. Flokë dhe thonj të brishtë

Biotina, e njohur edhe si vitamina B7, ndihmon trupin të shndërrojë ushqimin në energji. Mungesa e tij është shumë e rrallë, por kur është e pranishme, krijon flokë dhe thonj të brishtë. Simptoma të tjera të kësaj mangësie përfshijnë lodhjen kronike, dhimbjet e muskujve, ngërçet dhe kruarjen e duarve dhe këmbëve.

2. Ulçera në gojë ose plagë në gojë

Kjo simptomë shoqërohet me marrjen e pamjaftueshme të disa vitaminave ose mineraleve. Është e mundur që plagët në zgavrën me gojë nënkuptojnë mungesë hekuri ose vitaminash B (zakonisht riboflavinë, vitaminë B1 dhe B6). Këto vitamina të fundit gjenden në drithëra, shpendë, mish, peshk, bulmet, bishtajore dhe perime niseshte.

3. Gjakderdhje e mishrave të dhëmbëve

Ndonjëherë, një furçë dhëmbësh e fortë ose një lëvizje e pakujdesshme e larjes është fajtore për gjakun në mishrat e dhëmbëve, megjithatë, mund të ketë edhe një problem të mungesës së vitaminës C. Kjo vitaminë luan një rol të rëndësishëm në shërimin e plagëve, trupi nuk e prodhon atë i vetin, duhet ta marrë nga frutat dhe perimet.

4. Shikim i dobët natën dhe shenja të bardha në sy

Nivelet e ulëta të vitaminës A shoqërohen shpesh me një gjendje të quajtur verbëri natën, e cila redukton aftësinë e pacientit për të parë në dritë të ulët ose në errësirë. Kjo ndodh sepse vitamina A është e nevojshme për prodhimin e rodopsinës, një pigment që gjendet në sy. E njëjta mungesë vitamine mund të jetë përgjegjëse për shfaqjen e shenjave të bardha në sy.

5. Lëkurë e thatë/zbokth

Zbokthi dhe dermatiti nënlëkuror shkaktohen nga shumë faktorë. Për shembull, nivelet e ulëta të zinkut, niacinës, riboflavinës dhe piridoksinës në gjak mund të luajnë një rol.

enallaktikidrasi.com