Këshilla të dobishme

6 shenja të stresit të tepërt

8views

Ankthi manifestohet në mënyra dhe sjellje të ndryshme. Personalisht, kur jam i stresuar mund të agjëroj për orë të tëra, madje edhe një ditë të tërë. Kam dëgjuar se ndodh edhe e kundërta: njerëzit që janë shumë të stresuar mund të hanë shumë më tepër se normalja. Duke qenë se nuk do ta fusja veten në kategorinë e njerëzve më të qetë, ndonjëherë shfaq shenja të tjera të rritjes së stresit, si ritmi i shpejtë i zemrës, një simptomë klasike e presionit të lartë ose ankthit.

Me sa duket nuk jam i vetmi. Ata që shpesh ndihen të stresuar ose të stresuar mund të kuptojnë se për çfarë bëhet fjalë. Megjithatë, ndërsa disa shenja ende bien këmbanat për stres të tepruar, ne insistojmë që t’i fryjmë bilbilit indiferent. Pra, nëse bëni disa nga sa vijon, mund të jeni në kategorinë e njerëzve që janë më të stresuar se sa duhet (dhe është një ide e mirë të bëni diçka për këtë).

6 sjellje që tregojnë stres të tepruar

1. Shkoni shpesh në tualet

E keni ndjerë ndonjëherë nevojën për të shkuar në tualet përpara një ngjarjeje stresuese, si p.sh. një provim apo një prezantim të rëndësishëm në punë? Ka një shpjegim. Siç shpjegon një ekspert në Healthline (një faqe interneti që ofron informacion mbi tema mjekësore) “gjatë stresit intensiv, sasia e serotoninës rritet në zorrë dhe mund të shkaktojë spazëm në të gjithë zorrën e trashë”. Këto spazma janë të mjaftueshme për të shkaktuar lëvizje të papritura të zorrëve nga ana e tyre.

2. Ju hani shumë më shumë ose shumë më pak se zakonisht

Stresi mund të shkaktojë humbje ose rritje të oreksit. Në një sondazh të vitit 2015 të kryer nga Shoqata Amerikane e Psikologjisë, 39% e njerëzve të anketuar thanë se kishin ngrënë shumë ose ushqim jo të shëndetshëm në muajin e kaluar për shkak të stresit, ndërsa 31% thanë se kishin lënë një vakt për shkak të stresit.

Siç raporton Healthline, njerëzit që humbasin oreksin janë aq të zhytur në burimin e stresit të tyre sa nuk mund të bëjnë asgjë tjetër, kështu që përfundojnë duke mos ngrënë, ndër të tjera.

3. Ju anuloni planet tuaja në minutën e fundit

Arsyet pse njerëzit me ankth anulojnë planet e tyre në minutën e fundit mund të jenë të shumta. Një prej tyre mund të jetë se ata ndihen të mbingarkuar. Anulimi i planeve të tyre në minutën e fundit mund t’u japë atyre një lehtësim të çastit pasi nuk do të duhet të shqetësohen për daljen jashtë. Megjithatë, ajo që po ndodh në të vërtetë është se ata po ushqejnë më shumë ankthin e tyre dhe po e lënë atë të rritet.

Përveç kësaj, kur dikush përjeton stres intensiv, ata zakonisht ndihen të rraskapitur fizikisht dhe mendërisht. Shumë herë gjatë ditës, ai pretendon se gjithçka është në rregull, ndërsa anulimi i planeve që kishte rregulluar për kohën e lirë mund t’i sjellë lehtësim në kuptimin që nuk do t’i duhet të pretendojë se është i lumtur, por as dhe nuk do t’i duhet. të dalë nga zona e tij e rehatisë.

4. Ju rrotulloni flokët ose kafshoni thonjtë

Hedhja e flokëve kur jeni nervoz ose keni të bëni me mendime ndërhyrëse dhe stresuese mund të jetë një simptomë e një çrregullimi ankthi.

Kafshimi i thonjve mund të jetë gjithashtu një shenjë ankthi ose stresi. Sjellja e përsëritur duket se i ndihmon disa njerëz të përballen me emocione të vështira.

5. Ju plasni kyçet

Në gishta, qafë ose kyç. Disa njerëz insistojnë të bëjnë atë që ne e quajmë “çarje” në kyçet e tyre. Nëse i përkisni kësaj kategorie, do të ishte mirë ta kufizoni atë sepse disa kërkime kanë treguar se ky zakon mund të çojë në lëndime.

6. Jeni ngjitur pas celularit

Nëse jeni në telefonin tuaj për orë të gjata ose ndjeni nevojën ta shikoni shumë shpesh, mbani mend këtë: njerëzit me ankth shpesh besojnë dhe mendojnë se të lidhurit me telefonin e tyre u jep atyre lehtësim të përkohshëm. Në fakt, mund të jetë një humbje e vërtetë kohe.

ow.gr