Këshilla të dobishme

6 zakone të jetës moderne që rezultojnë të dëmshme për shëndetin e trurit

7views

Në epokën e teknologjisë, të gjithë jemi të “programuar” që të përdorim fuqishëm disa zona të trurit tonë dhe t’i lëmë të tjerat “jashtë”. Plasticiteti i trurit e lejon këtë, por a janë disa nga zakonet tona moderne përfundimisht që na bëjnë më pak produktivë dhe efikas?

6 zakone të jetës moderne që janë të dëmshme për shëndetin e trurit

1. Mungesa e aktivitetit fizik

Pasiviteti fizik lidhet me probleme shëndetësore si sëmundjet e zemrës, obeziteti, depresioni, demenca dhe kanceri. Jeta sedentare riformëson formën e neuroneve specifike në tru, sipas një studimi nga Journal of Comparative Neurology, i cili sugjeron një lidhje midis pasivitetit dhe rënies njohëse.

2. Gabimi i kryerjes së shumë detyrave

Ne mendojmë se mund t’i bëjmë të gjitha së bashku • dërgojmë mesazhe ndërsa ecim në rrugë, lexojmë email gjatë hipjes në tren, lexojmë ose dëgjojmë podkaste ndërsa presim në radhë. Por e vërteta është se kryerja e shumë detyrave dëmton produktivitetin tonë. Rezulton se është një zakon që riprogramon trurin dhe na bën më pak efikas. Gjithashtu, ky zakon rrit kortizolin, hormonin e stresit dhe na heq përqendrimin.

3. Informacioni i tepërt shkakton mbistimulim të panevojshëm të trurit

Sasia e madhe e detyrave, emailet, informacionet në internet dhe njoftimet e vazhdueshme shkaktojnë stres të pavetëdijshëm. Rrjedha e vazhdueshme e përmbajtjes, nëse nuk menaxhohet, mund të shkaktojë stres dhe të çojë në vendime të dobëta dhe joefektive. Në fakt, hulumtimi ka arritur në përfundimin se nëse përpiqemi të përqendrohemi në një detyrë dhe e dimë se ka email pa përgjigje që na presin, IQ-ja jonë mund të bjerë deri në 10 pikë.

4. Jeta sedentare

Siç u përmend më lart, jeta sedentare nuk është vetëm një rrezik fizik, por edhe neurologjik. Shkencëtarët raportojnë se duket të jetë një parashikues më i rëndësishëm i strukturës së trurit sesa dihej më parë.

5. Orët e gjata para ekranit

Një bisedë e gjallë është jashtëzakonisht e dobishme për trurin • provuar se rrit kujtesën dhe aftësitë njohëse. Mungesa e ndërveprimeve reale personale kufizon mundësitë e trurit për të krijuar lidhje më të mira. Dhe sipas ekspertëve, koha e tepërt para ekranit ndikon negativisht në aftësitë tona mendore.

6. Kufjet mund të dëmtojnë pjesë të veshit, jetike për dëgjimin tonë

Natyrisht na pëlqen muzika me zë të lartë. Ne zhytemi gjithnjë e më shumë në të. Por në epokën e kufjeve që depërtojnë më thellë në vesh, kjo mund të jetë e dëmshme, pasi dëgjimi ynë mund të ndikohet për një kohë të gjatë.

enallaktikidrasi.com