Këshilla të dobishme

A ecni nëpër shtëpi me këto pantofla? Një mjek i njohur tregon nëse është një zgjedhje e mirë

20views

Sllovakëve u pëlqen të ecin nëpër shtëpi me pantofla, kryesisht për shkak të rehatisë së tyre. Këpucë të tilla ngrohin këmbët në mbrëmjet e ftohta dhe janë shumë të këndshme në prekje, por a janë vërtet të shëndetshme? Dhe ndoshta do të ishte më mirë të ecje nëpër apartament zbathur sesa me këpucët e njohura prej bambuje. Një mjek i njohur vendosi të largojë dyshimet.

Sllovakëve u pëlqen të ecin nëpër shtëpi me pantofla, kryesisht për shkak të rehatisë së tyre. Këpucë të tilla ngrohin këmbët në mbrëmjet e ftohta dhe janë shumë të këndshme në prekje, por a janë vërtet të shëndetshme?
Foto: shutterstock.com/Fascinadora

A ecni nëpër shtëpi me këto pantofla? Ose preferoni rrokullisjet plastike sesa pantoflat tradicionale, ose ecni nëpër apartament zbathursepse mendoni se është më e shëndetshme kështu?
Çdo zgjedhje ka avantazhet dhe disavantazhet e saj. Megjithatë, nëse nuk doni të dëmtoni këmbët tuaja, duhet të mendoni me kujdes. Dr. Priya Parthasarathy, MD dhe pediatre në Specialistët e këmbëve dhe kyçeve të këmbëve të Mid-Atlantic në Silver Spring, vendosi të japë mendimin e saj ekspert mbi këtë temë në një intervistë me TIME.

Një mjek i njohur paralajmëron. Më mirë mos ecni nëpër shtëpi zbathur, përndryshe mund të lëndoheni

Ekziston një besim i vendosur se ecja zbathur është e shëndetshme. Mund të jetë në një livadh ose në plazh, por jo kur është një mjedis shtëpiak. Dr. Priya Parthasarathy beson se dyshemetë e apartamenteve nuk janë të mira për këmbët e zbathura pasi mund të lëndoheni lehtë ose të inflamoheni. Këto, nga ana tjetër, mund të çojnë në probleme më serioze në afat të gjatë (fasciiti shputor, inflamacion i tendinit të Akilit).

Dyshemetë dhe pllakat janë të forta dhe mbi to ka shumë objekte që mund të “shkelen” aksidentalisht, p.sh. Tulla lego ose lodra të tjera. Këpucët e pamjaftueshme do të thotë mbrojtje dhe mbështetje e pamjaftueshme gjatë ecjes dhe dhimbja më vonë mund të fillojë të rrezatojë nga këmbët lart. – deri te gjunjët, ijet ose shpina.

Askush nuk duhet të ecë mbi dysheme druri gjatë gjithë kohës,“, thekson Dr. Parthasarathy. Është diçka krejtësisht ndryshe nga ecja në bar të butë apo në plazh. Ju jeni duke ecur mbi dru artificial”, thekson ai.

Megjithatë, mos vishni asnjëherë pantofla shumë të vogla, sepse në këtë mënyrë ju e dëmtoni veten edhe më shumë sesa nëse ecni zbathur.
Foto: shutterstock.com/New Africa

Përmasa shumë të vogla dhe skajet plastike. Shmangni ecjen nëpër shtëpi me këpucë të tilla

Megjithatë, mos vishni asnjëherë pantofla shumë të vogla, sepse në këtë mënyrë ju e dëmtoni veten edhe më shumë sesa nëse ecni zbathur.. Ato janë të pakëndshme, kështu që këmbët tuaja nuk do të kenë hapësirë ​​të mjaftueshme për të pushuar pas punës. Zgjidhni këpucë të përshtatshme të bëra nga materiali i butë që nuk është toksik dhe që merr frymë.

Prandaj, pantoflat e njohura plastike janë jashtë loje. Kur blini pantofla, kushtojini vëmendje shollës, e cila duhet të jetë kundër rrëshqitjes për të shmangur aksidentet në dërrasat ose pllakat e rrëshqitshme.

Është më mirë të ecni nëpër shtëpi me këto këpucë. Ato janë më të sigurtat për këmbët

Ortopedët besojnë se është më mirë të ecni me pantofla me takë të lehtë, dhe jo në ato me taban plotësisht të sheshtë (kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit me probleme me shpinën). Megjithatë, nuk mbaron me kaq.
Ju gjithashtu duhet të monitoroni gjendjen e shputës. Nëse kjo është tashmë e gërvishtur dhe e veshur keq, duke e bërë pjesën e poshtme të këpucës të pabarabartë, duhet të hidhni menjëherë pantoflat dhe të merrni një palë të re.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Si të shpëtojmë nga era e pakëndshme nga këpucët? Provoni një nga 10 metodat

Përdoreni para se të dilni nga shtëpia. Kjo do të mbrojë këpucët tuaja që të mos lagen