Këshilla të dobishme

A është mirë të ecësh nëpër shtëpi zbathur apo me pantofla? Eksperti e sheh në këtë mënyrë

5views

“Vishni shapkat”, “mos ecni nëpër shtëpi zbathur”. – ishin frazat që i dëgjonim pothuajse çdo ditë në fëmijëri. Kishin të drejtë prindërit tanë? Çfarë mendojnë ekspertët për të?

Pantoflat janë një shpikje relativisht e re që shpejt u bë e njohur. Thonja e hollë mbron këmbët tona nga dëmtimi dhe humbja e nxehtësisë. Disa njerëz nuk mund ta imagjinojnë lëvizjen nëpër shtëpi pa to.

Është e pamundur të mos përmendim kundërshtarët e pantoflave. Shumë njerëz lëvizin nëpër shtëpi zbathur, pa asnjë mbulesë për këmbët e tyre. Ata janë të bindur se si çorapet ashtu edhe pantoflat ua kufizojnë lëvizjen dhe thjesht nuk ndihen rehat. Cili grup ka të drejtë? A e kufizojnë pantoflat lëvizjen? Le t’i largojmë këto dyshime.

Të veshësh apo të mos veshësh pantofla? Kjo është pyetja

“Një fëmijë pa çorape? Ky është një skandal! Këtë e bëjnë vetëm prindërit e paedukuar.” Një qëndrim të tillë e mbajnë veçanërisht të moshuarit. E vërteta është se është gjëja më e mirë që mund të bëjmë për fëmijën tonë, gjë që konfirmohet edhe nga fizioterapistët. “Këmba e një fëmije që zhvillohet siç duhet duhet të mbetet pa këpucë që në përpjekjet e para për vertikalizimin. Në këtë mënyrë, fëmija mëson të transferojë lirshëm peshën e trupit dhe të ngarkojë këmbën në drejtime të ndryshme”, shpjegon Agnieszka Krajewska, Master i Fizioterapisë.

Ju tashmë e dini se si të mbroni veten kundër komenteve ofenduese të gjyshërve. Por çfarë ndodh me të rriturit? A duhet të ecim këmbëzbathur nëpër shtëpi? Epo, jo, nuk duhet. Edhe disa qindra vjet më parë, këmbët tona ishin përshtatur për të ecur zbathur. Megjithatë, toka në atë kohë ishte ndryshe. Rrugët dhe trotuaret ishin të rralla. Rreth shtëpive kishte shumë bar dhe rërë. Sot, sipërfaqja është aq e sheshtë sa që ecja zbathur mund të kontribuojë në gabime posturale.

A vishni pantofla? Fizioterapistët do të ishin krenarë për ju

Dyshemetë në shtëpitë tona janë në nivel të përkryer. Kur ecni në një sipërfaqe të lëmuar, këmbët hasin në rezistencë të madhe. Ata nuk kanë amortizues të mjaftueshëm, gjë që mund të çojë në mbingarkesë të këmbëve, por edhe të kyçeve dhe gjunjëve. Sipas ekspertëve, të rriturit duhet të veshin pantofla nëpër shtëpi. Megjithatë, ato nuk duhet të jenë pantofla të zakonshme. Këpucët duhet të jenë të formësuara dhe të përshtatura me këmbën. Thonja duhet të jetë e trashë për të mbrojtur mjaftueshëm këmbën kur ecni. Jini të përgatitur të shpenzoni mjaft para, pasi këpucët e derdhura në shtëpi mund të kushtojnë deri në 100 zloty.