Këshilla të dobishme

A ka fëmija juaj alergji ushqimore? Ju mund ta dalloni këtë lehtësisht, ka më shumë se simptoma të mjaftueshme

10views

Për alergjitë ushqimore flitet kudo, por pak njerëz e dinë se çfarë është në të vërtetë dhe si shfaqet. Është një reagim i papërshtatshëm i sistemit imunitar të njeriut ndaj alergeneve (për shembull, proteinave) që përmbahen në ushqim. Ndonjëherë reagimi ndaj një alergjeni ushqimor është i lehtë, mezi i dukshëm, por në raste të tjera mund të jetë kërcënues për jetën. Alergjia ushqimore është shumë e rrezikshme sidomos tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Njohja e një alergjie ushqimore, megjithatë, është mjaft e vështirë, pasi fëmijët nuk mund të shfaqin apo thonë dhimbje. Prandaj, prindërit duhet të jenë veçanërisht të vëmendshëm për të vërejtur nëse ndonjë ushqim i ri ka shkaktuar probleme shëndetësore për fëmijën.

Prindërit sigurisht janë të interesuar se kur shfaqet një alergji ushqimore. Ndonjëherë është pothuajse menjëherë pas ngrënies së një ushqimi të ri, por reagimi mund të shfaqet edhe brenda pak ditësh. Prandaj rekomandohet të provoni ushqime të reja veçmas, gjithmonë me një interval prej një jave, për t’u siguruar që fëmija ta pranojë ushqimin pa më të voglin problem shëndetësor.

Nëse organizmi i një fëmije reagon negativisht ndaj një ushqimi të caktuar, ai mund të shfaqet në shumë mënyra.

Mund të shfaqen probleme me zorrët

Manifestimet intestinale janë më të zakonshmet. Ndodhin dhimbje barku, të vjella ose ndoshta vetëm të vjella të detyruara, por diarreja ose, anasjelltas, kapsllëku është gjithashtu një simptomë e një alergjie ushqimore. Mund të shfaqen gjithashtu fryrje ose jashtëqitje të rënda. Të gjitha këto janë simptoma që tregojnë për një alergji ushqimore dhe duhet të shihen nga një mjek.

Edhe lëkura paralajmëron për një alergji

Lëkura mund të tregojë gjithashtu një alergji, veçanërisht shfaqjen e urtikarisë ose një skuqje të lëkurës me kruajtje, me fjalë të tjera ekzemë. Nëse kjo shoqërohet me teshtitje të shpeshta ose astmë, është e nevojshme që menjëherë të kërkoni ndihmë mjekësore, veçanërisht në rastin e foshnjave ose të vegjëlve.

Kujdes nga inflamacioni i bronkeve dhe mushkërive

Ka disa simptoma të alergjisë ushqimore. Disa janë mezi të dukshme, të tjerët nuk janë kërcënuese për jetën, por disa mund të jenë. Konkretisht, inflamacioni i bronkeve dhe i mushkërive, i cili mund të shkaktohet edhe nga një alergji ushqimore, është një simptomë jashtëzakonisht e rrezikshme që kërcënon veçanërisht jetën e foshnjave dhe të vegjëlve.