Këshilla të dobishme

A keni gjetur një shtresë të verdhë në bananet tuaja? Ne do t’ju tregojmë se çfarë të bëni me të

11views

Nëse keni vënë re një shtresë të bardhë kur blini banane, por megjithatë keni vendosur t’u jepni atyre një shans, herën tjetër bëjeni ndryshe. Fakti që është vetëm një lëvore është i parëndësishëm. Katarzyna Bosacka shpjegoi se për çfarë bëhej fjalë.

Sipas shumë burimeve, bananet janë fruti më i popullarizuar në botë. Nuk gjejmë asgjë veçanërisht të habitshme për këtë fakt. Bananet janë një rostiçeri e shkëlqyer, janë të shijshme dhe ushqyese, mund të merren kudo dhe të shijohen sipas nevojës. Edhe pse nuk duhen ngrënë për mëngjes, ia vlen të theksohen përfitimet e tyre shëndetësore. Sidoqoftë, Katarzyna Bosack paralajmëron që t’i blini ato pa u menduar. Në të njëjtën kohë, gazetarja ka shpjeguar se cila është shtresa e bardhë që ndonjëherë mund të shihet në lëvozhgat e bananeve.

Shtresë e bardhë mbi banane

Katarzyna Bosacka, të cilën të gjithë e njohim për sensin e saj të shkëlqyeshëm konsumator, nuk ishte mësuar me blerje të rastësishme. Specialistja e ushqimit të lirë dhe të shëndetshëm lexon gjithmonë me kujdes përbërjen e produkteve që blen dhe – mbi të gjitha – nuk u beson mbiemrave “gjyshe”, “tradicionale” dhe “klasike”. Edhe me fruta ai thekson cilësinë.

Pak kohë më parë gazetarja ka shkuar në dyqan dhe ka bërë një zbulim mjaft të pakëndshëm në stendën e bananeve. Disa nga këto fruta ishin të mbuluara me një shtresë të dyshimtë të bardhë. Ndoshta shumë njerëz thjesht do të ngrinin supet, sepse lëvorja mbetet e paprekur nga ne në fund të fundit (nëse nuk bëni proshutë vegane prej saj…). Megjithatë, Bosacka vendosi të ndajë njohuritë e saj për një fenomen të tillë me mbështetësit e saj.

Katarzyna Bosacka po ndryshon

Katarzyna Bosacka përshkroi një rast të plagës së bardhë në banane në profilin e saj në Facebook. Pikërisht aty ajo i prezantoi ndjekësit e saj se çfarë ndodh në të vërtetë me bananet para se të arrijnë në dyqane. Dhe aty? Vetë zbulimet. Fungicidet, myku, insekticidet dhe vrasësit e barërave të këqija dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishme, bananet “lahen” në një pishinë plot me konservues.

Bosacka theksoi se këto lloj kimikatesh gjenden në lëvozhgat e bananes. Veshja e bardhë është rezultat i diçkaje tjetër: mykut që janë të dëmshëm për shëndetin e njeriut. Si ndodhi kjo? Gazetarja ka shpjeguar kështu:

Kur bananet ruhen në kushte të lagështa ose dëmtohen, ato mund të fillojnë të mykohen. Kërpudhat mund të shkaktojnë një shtresë të bardhë në sipërfaqen e frutave, e cila mund të jetë e dëmshme për shëndetin.

Specialistja e ndërgjegjësimit për ushqimin u bëri thirrje vëzhguesve të saj që të lajnë gjithmonë bananet përpara konsumimit. Ajo theksoi se papastërtitë e pranishme në lëkurën e frutave gjatë qërimit transferohen lehtësisht në duar dhe prej andej bakteret udhëtojnë drejtpërdrejt në gojën tonë. Ia vlen të mbroheni!