Këshilla të dobishme

A kruhet? Pjekje? Apo ndoshta ka njolla? Ja cilat janë 5 sëmundjet më të zakonshme të lëkurës tek moshat 20 dhe 30

10views

Psoriaza është një sëmundje kronike që mund të prekë deri në 3%. të rriturit. Mund të shfaqet në çdo moshë, por më së shpeshti shfaqet tek personat mbi 20 vjeç. Sëmundja manifestohet me gunga me majë të sheshtë të madhësive të ndryshme. Më shpesh ndodhin në bust, si dhe rreth bërrylave dhe gjunjëve, duarve dhe këmbëve dhe në kokë. Megjithatë, simptomat mund të shfaqen jo vetëm në lëkurë, por edhe në thonjtë dhe madje edhe nyje. Ekzistojnë disa lloje të psoriazës – psoriaza e zakonshme, pustulare e gjeneralizuar (që ndodh në të gjithë trupin) dhe psoriaza e kyçeve. Më e rrezikshmja është psoriasis. Mund të çojë edhe në paaftësi.

Shkaku i saktë i psoriasis nuk dihet. Me shumë mundësi, sëmundja ka një bazë gjenetike dhe imunologjike. Hulumtimet tregojnë se faktorë të tjerë mund të jenë gjithashtu të rëndësishëm – infeksionet dhe sëmundjet e kaluara, lëndimet, stresi dhe mjekimet e kaluara. Psoriasis nuk është një sëmundje infektive, kështu që nuk mund të infektohet, për shembull, duke shtrënguar duart me një person të sëmurë. Trajtimi i psoriasis është një proces i gjatë dhe i ndërlikuar që varet nga lloji i sëmundjes dhe gjendja e pacientit. Përdoret ndër të tjera: terapi me metotreksat, retinoide dhe ciklosporinë, si dhe fototerapia dhe fotokimioterapia.

Dermatiti atopik (AD) aktualisht konsiderohet një sëmundje e stilit të jetesës. Siç tregojnë të dhënat, mund të ndodhë deri në 15 për qind. popullatë. Siç sugjeron emri, dermatiti atopik është një sëmundje inflamatore e lëkurës. Simptoma kryesore e saj është kruarja e vazhdueshme, e shoqëruar me ndryshime të lëkurës, thatësi, çarje dhe njollë. Dermatiti atopik më së shpeshti shfaqet në gjymtyrë, trung dhe duar. Sëmundja karakterizohet nga një ecuri e pazakontë. Mund të dallojmë dy faza të AD – periudhën e përkeqësimit të sëmundjes dhe periudhën e zhdukjes.

Shkaqet e sakta të dermatitit atopik nuk dihen. Sëmundja ndoshta ka një bazë gjenetike dhe imunologjike. Trajtimi i dermatitit atopik varet kryesisht nga gjendja e pacientit. Megjithatë, duhet mbajtur mend se ky është një proces i gjatë i cili, në raste shumë të rralla, do të rezultojë në shërimin e plotë të pacientit. Më shpesh, qëllimi është të përmirësohet rehatia e pacientit. Përdoret ndër të tjera: ilaçe imunomoduluese, antihistamine dhe anti-infektive, si dhe fototerapia.

Herpes labialis (i njohur edhe si herpes simplex) zakonisht quhet plagë të ftohta në buzë. Megjithatë, ky problem i pakëndshëm nuk ka të bëjë me temperaturën dhe mund të shfaqet në çdo kohë të vitit. Herpesi është një sëmundje infektive. Infeksioni ndodh përmes kontaktit të ngushtë me bartësin e sëmundjes – dhe ka shumë prej tyre. Është vlerësuar se edhe më shumë se 90% e njerëzve mund të jenë bartës të herpesit. të rriturit. Ju mund të infektoheni prej tyre, ndër të tjera: duke u puthur, duke përdorur të njëjtat takëme ose duke pirë nga e njëjta gotë.

Infeksioni është shpesh asimptomatik dhe virusi nuk ndihet as për shumë vite. Zakonisht shfaqet në buzë (në formën e një vezikule të pakëndshme dhe të dhimbshme) në rast të uljes së imunitetit, stresit dhe ndryshimeve hormonale. Tek femrat shfaqet shpesh me menstruacione. Në trajtimin e herpesit, përdoren kremra dhe pomada përgjithësisht të disponueshme që përmbajnë aciklovir ose dentovir. Këto substanca shkurtojnë kohën e trajtimit dhe qetësojnë ndryshimet në buzë. Ato mund të blihen pa recetë në çdo farmaci.

Zbokthi është një nga sëmundjet më të zakonshme të kokës. Sipas hulumtimeve, deri në 30 për qind mund ta kenë këtë problem. polakët. Lloji më i popullarizuar i zbokthit është zbokthi i thatë. Karakterizohet nga luspa të vogla që i ngjajnë pluhurit të bardhë. Një nga shkaqet e zbokthit është kujdesi i papërshtatshëm i kokës – larja e flokëve shumë rrallë ose shumë shpesh, mos shpëlarja e plotë e shamponës ose përdorimi i temperaturës shumë të lartë kur thahen, kaçurrela ose drejtoni flokët. Vlen gjithashtu t’i kushtohet vëmendje kozmetikës së përdorur për kujdesin e flokëve. Zbokthi i thatë mund të shfaqet edhe në rastin e kërpudhave dhe çrregullimeve të pH të kokës. Trajtimi i zbokthit konsiston kryesisht në eliminimin e shkakut kryesor të tij – për shembull, kujdesin e dobët. Fungicidet, agjentët antiseborreikë dhe keratolitikë mund të përdoren gjithashtu në mënyrë mbështetëse.

Aknet janë një problem serioz jo vetëm tek adoleshentët. Sipas hulumtimeve, aknet mund të shfaqen deri në 45 për qind të njerëzve. të rriturit mbi 25 vjeç. Sëmundja manifestohet si papula të vogla, puçrra dhe pika të zeza. Lezionet shfaqen më shpesh në fytyrë, qafë, dekolte dhe shpinë. Ngjyra e tyre, në varësi të fazës së sëmundjes, mund të jetë rozë e zbehtë apo edhe e kuqe intensive. Ndryshimet shoqërohen me një ndjenjë të pakëndshme dhimbjeje dhe mbiprodhim të sebumit. Aknet tek të rriturit mund të shkaktohen, ndër të tjera, nga: ndryshimet hormonale, dieta e pahijshme dhe kujdesi i dobët i lëkurës – veçanërisht pastrimi jo i duhur. Faktori gjenetik është gjithashtu i rëndësishëm. Trajtimi i akneve duhet të kryhet nën mbikëqyrjen e një dermatologu me përvojë. Duhet mbajtur mend se ky është një proces i gjatë i shoqëruar me faza të përkeqësimit dhe faljes së sëmundjes. Efektet e mira të trajtimit arrihen duke kombinuar farmakoterapinë me kujdesin e duhur.