Këshilla të dobishme

A ndiheni më të lodhur pasi ndryshon koha? Shihni se ku duhet

9views

Ndërsa shkojmë drejt fundit të vitit dhe në zemër të dimrit dhe megjithëse do të prisnim të ndiheshim më të freskët pasi të kemi fjetur një orë gjumë, ne në fakt ndihemi më të lodhur se më parë.

Eksperti i gjumit dhe CEO i MattressNextDay, Martin Seeley shpjegon pse kjo po ndodh me ne:

“Ora e trupit tonë rregullohet nga rrezet e diellit, e cila na tregon kur të flemë dhe kur të zgjohemi.

Por kur dita bëhet më e shkurtër, mund të jetë e vështirë të zgjoheni në mëngjes dhe të flini natën, pasi trupi ynë ndikohet nga ndryshimet në dritë dhe temperaturë..

Kur orët e ditës janë më të shkurtra dhe temperaturat janë më të ftohta, trupi ynë prodhon më shumë melatonin, hormoni që ndihmon në rregullimin e ciklit gjumë-zgjim. Nivelet e melatoninës rriten në errësirë ​​dhe ulen në dritë. Kalimi nga vera në vjeshtë do të thotë më pak dritë dhe më shumë melatoninë në trupin tonë. Me fjalë të tjera, ne fillojmë të flemë më herët gjatë natës dhe zgjohemi më vonë në mëngjes. Ne gjithashtu priremi të flemë më shumë”.

Shumë studime kanë treguar se njerëzit gjithashtu mund të kenë probleme të qëndrojnë zgjuar gjatë ditës kur ndryshon ora.

Ndikimi që ka drita e ditës në trupin tonë ndryshon nga personi në person, në varësi të moshës, problemeve të shëndetit mendor si depresioni ose çrregullimi emocional sezonal, çrregullimet e gjumit si pagjumësia ose apnea e gjumit.

Pasojat e mungesës së gjumit

Njerëzit që nuk flenë mjaftueshëm përjetojnë probleme me kujtesën afatshkurtër, përqendrimin dhe gjendjen shpirtërore, si dhe rreziqe afatgjata për shëndetin.

Simptoma më e zakonshme që lidhet me mungesën e gjumit është ndjenja e lodhjes gjatë ditës.

Shenja të tjera të pagjumësisë përfshijnë:

  • Vështirësi në kujtesë dhe përqendrim
  • Vështirësi për të kujtuar ngjarje ose biseda nga një ditë më parë
  • Ju ndiheni të përgjumur në momente të papërshtatshme, të tilla si kur vozitni ose hani
  • Ndjenjat e ankthit dhe depresionit
  • Shqetësim gjatë gjumit dhe zgjime të shpeshta gjatë natës.

onmed.gr