Këshilla të dobishme

A nuk e shkëputni laptopin nga priza pas karikimit? Kjo është në rrezik. A e dinit?

11views

Një laptop është një pjesë thelbësore e punës në zyrë. Mund ta merrni kudo me vete dhe të punoni kudo në botë. Për sa kohë që e ngarkoni. Nëse jeni një nga ata njerëz që nuk e shkëputni laptopin nga priza, jeni në telashe serioze.

Laptopët dominojnë plotësisht tregun e kompjuterave. Shumica prej nesh punojnë ose përdorin një laptop. Kjo pajisje është e lehtë, praktike dhe argëtuese për t’u përdorur. Mund ta merrni kudo me vete. Për sa kohë që është e ngarkuar. Shumë njerëz nuk e shkëputin fare laptopin e tyre nga njësia e karikimit. Ky është një gabim që mund t’ju kushtojë shtrenjtë. Dhe jo, nuk bëhet fjalë për faturat e larta të energjisë elektrike, por për jetëgjatësinë e baterisë. Sa kohë e karikoni laptopin tuaj? Sa paguani për tarifim? Ne do t’ju shpjegojmë.

Pse është më mirë të shkëputni laptopin nga rrjeti?

Sa shpesh duhet të karikoni laptopin tuaj? Kjo pyetje nuk mund të përgjigjet pa mëdyshje. E gjitha varet nga parametrat e harduerit tuaj dhe nga çfarë po bëni në të. Laptopët e lojërave e shkarkojnë baterinë shumë më shpejt se ato që përdoren për punë në zyrë. Pavarësisht se sa shpesh ju duhet të karikoni pajisjen tuaj, qëndroni në një rregull – futeni atë vetëm kur bateria është nën 10%.

Jeni nga ata njerëz që nuk e shkëputni laptopin tuaj nga priza? Është një gabim që mund t’ju kushtojë shtrenjtë. Ndryshe nga sa mund të mendoni, një karikim i tillë “i thatë” nuk konsumon shumë energji. Në baza vjetore, është vetëm disa cent. Përveç nëse jeni duke karikuar edhe një laptop të fikur. Një karikim i tillë tashmë konsumon 42.9 W dhe kontribuon në përkeqësimin e baterisë.

Si ndikon karikimi i një laptopi për një kohë të gjatë në jetëgjatësinë e baterisë?

Ngarkimi afatgjatë i laptopit nuk konsumon shumë energji, por ndikon në qelizën e baterisë së baterisë. Niveli i karikimit të baterisë do të bjerë në afërsisht 95% menjëherë pas karikimit, gjë që është krejtësisht normale. Problemi fillon kur bateria nuk mund të shkarkohet pak sepse është e lidhur vazhdimisht me rrjetin. Pastaj kapaciteti i tij fillon të ulet. Dhe më shpejt nga sa mund të mendoni. Pas disa muajsh karikimi të tillë, laptopi mund të shkarkohet vetëm pas një ore përdorimi pa u lidhur me rrjetin. Nëse dëshironi që pajisja juaj t’ju shërbejë edhe për disa vite të tjera, karikoni atë vetëm kur është e nevojshme.