Këshilla të dobishme

A u shfaq një unazë blu rreth të verdhës së verdhë? Njerëzit as nuk e dinë se çfarë është

9views

Vezët janë baza e kuzhinave në të gjithë botën dhe ofrojnë jo vetëm një shije të shijshme, por edhe lëndë ushqyese të vlefshme. Ndërsa bërja e vezës së përsosur mund të duket si një çështje e thjeshtë, ka një sekret të vogël që shumë e anashkalojnë.

Një mysafir i papritur në pjatën tuaj: Unaza Blu

Kushdo që pëlqen vezët e ziera, mund të ketë hasur në një surprizë në formën e një unaze blu rreth të verdhës së verdhë. Ky fenomen është rezultat i një reaksioni kimik midis hekurit në të verdhën e verdhë dhe squfurit në të bardhë, i cili kur gatuhet në temperatura të larta krijon përbërësit përgjegjës për nuancën blu. Edhe pse vezët me këtë unazë nuk janë të rrezikshme, ato mund të jenë vizualisht më pak tërheqëse dhe tregojnë për gatim të tepërt, gjë që mund të ndikojë pak në shijen.

Hap pas hapi drejt perfeksionit

Çelësi për një vezë të gatuar në mënyrë perfekte pa unazën blu të padëshiruar është koha. Vezët duhet të zihen në ujë për 8 deri në 10 minuta nga momenti kur uji fillon të ziejë. Pas kësaj kohe, është e rëndësishme të transferoni shpejt vezën në ujë të ftohtë për të ndaluar procesin e gatimit dhe për të parandaluar formimin e një rrethi blu. Kjo procedurë siguron që e verdha të mbetet bukur e verdhë dhe plot shije pa shenja zierjeje.

Përgatitja dhe ruajtja për të arritur freskinë afatgjatë

Zgjedhja dhe ruajtja e saktë e vezëve është po aq e rëndësishme sa gatimi i tyre. Kur blini vezë, është e rëndësishme të kontrolloni që lëvozhga të mos jetë e dëmtuar dhe paketimi të mos jetë i zbardhur. Vezët duhet të ruhen në frigorifer, të palara dhe me pjesën e sipërme poshtë, për të parandaluar depërtimin e mikroorganizmave dhe për të ruajtur freskinë e tyre. Një vezë që qëndron në fund në ujë është e freskët, ndërsa vezët e vjetra kanë një flluskë ajri më të madhe dhe notojnë në sipërfaqe.

Në kuzhinë: më shumë se vetëm mëngjes

Vezët janë një përbërës jashtëzakonisht i gjithanshëm që është i përshtatshëm jo vetëm për mëngjes, por është baza e shumë recetave nga pjekja deri tek pjatat kryesore. Vlera e lartë ushqyese dhe shkathtësia e tyre i bën ato një pjesë të pazëvendësueshme të një diete të ekuilibruar. Për më tepër, duke shtuar kripë ose uthull në ujin e gatimit, mund të parandaloni plasaritjen e lëvozhgës dhe rrjedhjen e të bardhës së vezës.